U JANUARU OTVARANJE BOLNICE ZA 22. VEK: Reporteri "Novosti" obišli novu zgradu Univerzitetskog kliničkog centra Srbije, radovi pri kraju

B. RADIVOJEVIĆ

08. 12. 2021. u 09:00

DOK gaze kroz "živo blato" oko cele zgrade, pa se onda sapliću o razne kablove, provlače ispod "cerada", koje tamo gde nema vrata, zaustavljaju promaju, i zaobilaze razne aparate i razvode kiseonika, teško da iko od 1.500 majstora različitih profila na jednom od najvećih gradilišta u zemlji može da zamisli kako će zapravo izgledati nova zgrada Univerzitetskog kliničkog centra Srbije. Tek na 12. spratu, obojenom u zeleno i narandžasto, postaje jasno da ste u bolnici. Tu će biti Klinika za gastroenterologiju. Već su raspoređena po dva kreveta u svakoj sobi, iznad njih zakačeni monitori, ormarići, završena kupatila, montiran pult za lekare i sestre...

У ЈАНУАРУ ОТВАРАЊЕ БОЛНИЦЕ ЗА 22. ВЕК: Репортери Новости обишли нову зграду Универзитетског клиничког центра Србије, радови при крају

Foto P. Milošević

Sve dotle laiku se čini da se s radovima još nije stiglo ni do pola, ali dr Marko Ercegovac, direktor Urgentnog centra, kao da već vidi i pacijente u novoj kuli UKCS, za svaki santimetar prostora objašnjava šta će tu biti: koja ambulanta, koji aparat, koliko rendgena, kreveta u intenzivnoj...

- Sve bi već za dve nedelje moglo da bude završeno, ali moraju da se provere svi sistemi, svi aparati i razvodi, pa je realno da u novu kulu uđemo pred kraj januara - priča dr Ercegovac.

Oko 75 odsto opreme je montirano. Urgentni centar će biti na četiri nivoa, od minus jedan do dva. Na samom ulazu je prijemno-trijažni pult - desno se ide u crvenu zonu za pacijente najveće hitnosti, gde je i reanimacija sa osam mesta, levo u zelenu sa ambulantama. Doktor Ercegovac kaže da će oni koji nisu hitni čekati najviše do 270 minuta.

- Ovde ćemo imati potpuno novi koncept medicine: sve koncentrisano na jednom mestu i lako dostupno, što je za pacijente bolje, a za državu jeftinije - priča dr Ercegovac. - Prijemno-trijažni deo u crvenoj zoni vodiće anesteziolozi, a u žutoj i narandžastoj, koje su nižeg stepena hitnosti, doktori urgentne medicine. Oni će po potrebi pozivati specijaliste za pregled, a onda sprovoditi dijagnostiku, određivati terapiju, prijem ili upućivanje u drugu ustanovu. To je najveći iskorak urgentne medicine u hospitalnim uslovima.

Samo UC će u novoj zgradi imati dva skenera, magnetnu rezonancu, četiri rendgena, dve angio-sale... Za ovim salama je sve veća potreba, kardiovaskularne bolesti su najveći masovni ubica. U UC se, kaže dr Ercegovac, uradi 1.500 koronarografija godišnje.

Nivo minus dva je prostor za novi PET skener centar, koji će biti do marta. Tu je i centralna apoteka, gde će se centralizovano rastvarati citostatici. Pored je dijagnostički centar sa četiri skenera, pet rendgena, angio-salom, dva mamografa...

Na nivou dva su u nizu operacione sale. Doktor Ercegovac kaže da će za UC biti 36 sala plus angio. U novom prostoru, na 27.000 kvadrata, čija izgradnja je počela 2018. godine, po dve sale imaće Klinika za opekotine, urologija, vaskularna i grudna hirurgija... Ovde se useljavaju i kardiologija sa pejsmejker centrom i novi centar za hormonske poremećaje, koji će voditi profesorka Svetlana Vujović. Na četvrtom nivou biće hematologija.

- Na svakom spratu biće po 60 kreveta, plus intenzivne nege: 35 u šoku B, 18 za politraume, 10 za pacijente sa akutnim moždanim udarom, 30 za kardiologiju, 27 za opštu intenzivnu, 20 za transplantacije - nabraja dr Ercegovac.

Stižemo i do prostorije gde je postavljen angio-skener. Takav "Simens" nikad ranije nije isporučio u ovaj deo sveta. Najsavremeniji, sa specijalnim dijagnostičkim performansama za neurologiju i vaskularne patologije. Nije se rasipalo, ali ni na čemu se, kaže dr Ercegovac, nije štedelo, jer ovakva, bolnica za 22. vek, ne gradi se svakog dana:

- Princip rada na koji mi prelazimo sa novom zgradom UKCS imaju bolnice u najrazvijenijim zemljama. Nama je u samom planiranju dosta pomogla organizacija koju ima bolnica u Kejptaunu u Južnoafričkoj Republici.

Išlo se, ipak, i korak dalje. Ovde i hodnici, u slučaju masovnih nesreća, začas mogu da postanu bolesničke sobe, sa svim monitoringom i razvodima, koji su već izvučeni.

- Svi jedva čekamo, idemo u bolje, i to neuporedivo bolje, ali ostaće žal za našom starom zgradom, jer smo tu, iako u uslovima koji su do pre sedam godina, kada je sve renovirano, bili prilično loši, entuzijazmom medicinskih sestara i znanjem lekara postavili ozbiljne standarde u urgentnoj medicini - kaže dr Ercegovac.

ORTOPEDIJA I PLASTIČNA HIRURGIJA

U PRVOJ fazi izgradnje i rekonstrukcije u UKCS, koji je "razasut" u čak 50 zgrada paviljonskog tipa, uloženo je 69 miliona evra, a u drugoj još 43 miliona evra. To podrazumeva i završetak kule započete još sedamdesetih godina prošlog veka. Grade se i tri garaže.

- U sadašnju zgradu Urgentnog centra, građenu 1904. godine, useliće se Klinika za plastičnu hirurgiju, koja je jedina dislocirana iz kruga bolnice. U drugom delu biće Klinika za ortopediju. Nisam klaustrofobičan, znam da ću gledati u lepši prostor, ali će mi, verujem i drugima, nedostajati ova naša zgrada sa plafonima visokim čak pet do šest metara - kaže dr Ercegovac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!