Porodica Luke Vojvodića (18), osumnjičenog da je minulog vikenda uništio mermernu ploču na spomeniku na Ravnom lazu u Piperima reagovala je povodom tog događaja kao i na natpise u medijima u kojima mu je presuđeno pre suda. Luka je, u međuvremenu, pušten da se brani sa slobode.

-Crnogorska policija je pod pritiskom javnosti, da što pre reši ovaj slučaj, na besprizoran način, inkvizitorskim metodama, naterala Luku da prizna nešto što nije učinio. Bespomoćnom mladiću, sa tek navršenih osamnaest godina, omogućili su kontakt sa advokatom tek kad su odradili svoj nečasni zadatak. Luka je u poslednjih desetak dana angažovan, uz ujaka i drugu rodbinu, na građevinskim radovima u Piperima. Nakon što se desio nemili događaj s rušenjem spomen ploče, policija je došla na lice mesta i pozvala na informativni razgovor osobe angažovane na pomenutim radovima. Nakon datih izjava, svi su pušteni kući, sem Luke, čiju su izjavu, inspektori policije i zamenik komandira policije Radusinović pocepali, nakon čega su ga poveli u izdvojenu kancelariju, gde počinje brutalna tortura nad njim, u cilju priznanja krivičnog dela koje nije počinio. Usledilo je šamaranje od strane komandira Radusinovića i pritisak prisutnih inspektora, da Luka prizna da je oskrnavio spomen ploču, uz pretnju da će mu odrediti istražni zatvor, a svakodnevno će biti izložen istom maltretiranju. Obećavali su mu da neće biti krivično gonjen i da će moći da ide kući, samo ako prizna krivicu. Luka je, iz straha, osećaja ugroženosti i nemoći, pristao i potpisao izjavu, koju su sastavljali inspektori Čedo Bošković i Radosav Šćepanović.

Sutradan je priveden kod tužioca na saslušanje – opet bez prisustva advokata – gde je ponovio priznanje za rušenje spomen ploče, kako bi ga što pre pustili kući. Nakon date izjave je dobio advokata po službenoj dužnosti. Izgleda da je za ovu vlast činjenica da je Luka aktivno učestvovao u odbrani svetinja, crtanjem trobojki i prisustvovanjem litijama, dovoljno opravdanje za ovakvu monstruoznu konstrukciju prema našem sinu. Nikada nećemo zaboraviti trenutak kada je Luka izašao iz Tužilaštva, taj njegov strah, zbog kojeg nije smeo ni da nas pogleda. Ne bismo želeli da ni jedno dete doživi neprijatnosti koje je doživio naš Luka, nebitno koje je nacije, vere ili političkog opredeljenja, ističe se u reagovanju.