PRAVO na odlaganje otplate kredita 90 dana u Crnoj Gori, prema odluci monetarne vlasti, imaće klijenti koji na kraju prošle godine nisu kasnili u otplati rata duže od tri meseca, čiji zajam nije u kategoriji nekvalitetnih. Takođe i preduzeća koja su zbog virusa korona imala problema u poslovanju.

Iz Centralne banke su pojasnili da će pravo na moratorijum imati građani čija je firma bila delimično ili privremeno zatvorena zbog epidemije, dok otplatu neće moći da odlože oni koji su primali zarade redovno i bez umanjenja.

Takva odluka, za razliku od prvobitne iz marta, kada su pravo na moratorijum imali svi klijenti, usledila je, kako su kazali u Centralnoj banci, da bi se očuvao bankarski sistem. Ekonomski analitičar Predrag Drecun ocenjuje da je monetarna vlast mogla biti blaža uz proširenu listu korisnika.

- Mogla je Centralna banka još malo više da relaksira privredu i građane, jer novac koji će vratiti klijenti banci kroz kamate i nova odluka neće ugroziti bankarski sistem u Crnoj Gori, jer se banke nisu odrekle kamata ni u prvom moratorijumu. Oni su obračunali tromesečnu kamatu, prikazali je kao prihod i to će biti naplaćeno tokom narednih rata - rekao je Drecun.


MORATORIJUM

PODACI Centralne banke pokazuju da je u moratorijumu na kraju aprila bilo 1,3 milijarde evra kredita. Konkretno, 68.500 građana odložilo je otplatu zajmova tri meseca, ukupno 772 miliona evra.