Posle više od četiri sata u Osnovnom državnom tužilaštvu u Beranama okončano je saslušanje pet sveštenika Eparhije budimljansko-nikšićke, protiv kojih je posle formiranja predmeta u tužilaštva i podnošenja krivične prijave ovlašćenihradnika Centra bezbednosti iz ovog grada, pokrenut postupak u tužilštvu, koje ih sumnjiči da su počinili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti.

Posle izlaska pravnog tima Eparhije koji zastupa sveštenstvo i obraćanja protosinđela Evstatija, nekoliko stotina Beranaca koji su dostojanstveno podržavali sveštenstvo, mirno su se razišli. Među okupljenim građanima bio je i jedan odbornik DPS, koja je u Beranama u opoziciji.

Da podsetimo, postupak u ODT Berane poveden je protiv protojereja-stavrofora Dragana Ristića, jereja Stefana Milovanovića i Miloša Cicmila, i protosinđela Evstatija (Predraga Dragojevića) iz manastira Đurđevi stupovi, kao i ipođakona Vuksana Vešovića, po prijavi kojom s eterete da su na Đurđevdan u prepodnevnim satima bili u litiji sa građanima Berana, u vreme kada su na snazi bile mere Nacionalnog koordinacionog tela za zarazne bolesti, kojima je bilo zabranjeno okupljanje građana.

- Mi smo bili na svakodnevnom poslu. Na slavu manastira Đurševi stupovi, na dan Svetog Georgija, zaštitnika Berana, krenuli smo u uobičajeni molitveni hod ulicama Berana, sa kropljenjem i kađenjem ulica, što smo činili svake nedelje od početka epidemije. Nismo pozvali nikoga na litiju, niti smo se zadržavali pored građana tokom mimohoda. Nismo mogli terati građane sa ulice -suština je izjava svih sveštenika, koji su prijave zaradili jer im se tokom molitvenog hoda pridružilo nekoliko stotina građana, koji su na taj način iza sveštenika formirali svojevrsnu litiju...

- Svaka litija se najavljuje deset dana unapred, a za tradicionalnu litiju na Đurđevdanobjavljeno je da je neće biti zbog mera NKT. Uostalom, ta litija počinje u 17, a ovaj navodno sporni mimohod počeo je u 10 časova, kazao je protosinđel Evstatije.

Postupak protiv sveštenika biće nastavljen saslušavanjem svedoka.