Lubenice napola najviše se traže: Evo koje su cene sezonskog voća i povrća na pijaci

A. Z. K.

subota, 04. 07. 2020. u 14:14

Лубенице напола највише се траже: Ево које су цене сезонског воћа и поврћа на пијаци

Foto:A.Klisurić

Prodavci na Bajlonijevoj pijaci čekaju vikend, kad je pazar veći
BEOGRADSKIM pijacama ovih dana širi se miris lubenica i slatkih bresaka. Od povrća kupci najviše pazare paradajz i krastavac, a kad se spusti temperatura onda se traži povrće za kuvanje tikvice, boranija i blitva.

Prodavci na Bajlonijevoj pijaci jednoglasni su da prodaja ide slabije, ali to je uobičajeno za jul i avgust, jer tada su ljudi na odmorima, a sada na prodaju utiče i situacija sa pandemijom virusa korona.

- U toku nedelje prodaja slabo ide, vikendom je malo bolja situacija. Navikli smo da je tokom leta zarada slabija. U zavisnosti kakvo je vreme, zavisi i šta se pazari, kada su visoke temperature više se kupuju paradajz i krastavac - ispričala nam je Dušica, koja svakodnevno prodaje na ovoj beogradskoj pijaci.

Cene omiljenog crvenog povrća zavise od veličine, pa se može pazariti po ceni od 80 do 200 dinara za kilogram, krastvaci od 60 do 100, boranija je nešto skuplja pa je potrebno izdvojiti od 100 do 400 dinara za kilogram. Cena tikvica je do 120, a praziluka oko 200 dinara, a veza blitve je 30 dinara.

Svoje mesto na tezgama zauzele su i lubenice iz Grčke, veliki broj prodavaca, osim celih, u ponudi ima polovinu i četvrtinu ovog voća. Cena je od 70 do 200 dinara, pristigla je i domaća dinja, a za kilogram je iz buđelara potrebno izdvojiti od 150 do 200 dinara. Najtraženije su ovih dana, ipak, breskve i kajsije, a kilogram je od 80 do 130 dinara, a slična je cena i na Veletržnici. Zbog vitamina C kupuje se i limun, a cena je od 200 do 250 dinara za kilogram.

Na Veletržnici cene su slične kao i na pijaci, jeftinija je dinja (od 50 do 80 dinara) i paradajz koji se može pazariti i za 40 dinara.

voće U ČAŠI
MALINE i kupine i ove godine imaju visoku cenu, prodaju se iz gajbice, a na njima stoji cena od 350 pa naviše. Prodavci su se snašli, pa su ovo voće, ponudili kupcima i u plastičnim čašama koje teže 100 grama, a cena je oko 150 dinara. Plastične kutije u koje staje pola kilograma dostižu cenu od 250 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije