Romima zbog prinudnog iseljenja iz Belvila po 2.600 evra

V. C. S.

ponedeljak, 29. 06. 2020. u 22:15

Ромима због принудног исељења из Белвила по 2.600 евра

Foto: P.Milošević

Apelacioni sud u Beogradu presudio u korist dvoje Roma koji su ostali bez svojih domova aprila 2012. godine. Tužiteljima iz Niša preti novo iseljenje
PETOGODIŠNjA pravna bitka Roma koji su iseljeni 2012. iz neformalnog naselja Belvil na Novom Beogradu završena je presudama u korist dvoje njih, koji su prinudno smešteni u napušteno skladište u Nišu. Apelacioni sud u Beogradu presudio je da im je povređeno pravo na dom i na adekvatan životni standard, odnosno zabrana diskriminacije po mestu prebivališta. Svakom je dosudio po 2.600 evra naknade, plus zateznu kamatu od 2018, kada je doneta prvostepena presuda.

Oko 1.000 Roma iseljeno je 26. aprila 2012, u vreme mandata gradonačelnika Dragana Đilasa, a veliki broj njih bio je prethodno interno raseljen sa Kosova. Oni su preseljeni u metalne kontejnere na periferiji. Budući da su neki imali prijavljeno prebivalište u Nišu, prebačeni su u napušteno skladište, bez vode i struje, kažu u Evropskom centru za prava Roma (ERRC), koji ih je zastupao pred sudom.


U početku je bilo desetak porodica, ali su do danas ostale samo dve, najsiromašnije, sa osam članova. ERRC je pred sudom zastupao troje tužilaca, ali je jedna tužilja u međuvremenu preminula. Prema rečima Andree Čolak, pravnog konsultanta ERRC, deo porodica preseljen je i u Leskovac, Vranje i Vlasotince, ali su se zbog nemanja adekvatnog smeštaja mahom vratili u prestonicu.


- Porodice u Nišu, koje smo zastupali, u početku nisu imale ni vodu, ni struju. Voda je došla posle tri meseca, da bi ponovo nestala, a struja posle osam. Niko ih iz centra za socijalni rad ili lokalne samouprave ne obilazi, ne nudi im da konkurišu za socijalne stanove. Ponovo im preti iseljenje jer je zemljište vraćeno u postupku restitucije, a nisu dobili nikakav papir kojim bi trajnije regulisali svoj smeštaj - kaže Čolakova.


Foto: Beoinfo


U Beogradu je situacija drugačija, jer je većina Roma iseljenih iz Belvila dobila socijalne stanove. Posle duge pravne bitke, Apelacioni sud je zaključio da su tužitelji bili diskriminisani u odnosu na te druge iseljene Rome, kojima je dozvoljeno da ostanu u Beogradu i dobiju podršku lokalne samouprave i države.

U ERRC ipak nisu zadovoljni jer je sud odbio njihove navode da prinudna iseljenja mahom pogađaju Rome, što je akt indirektne diskriminacije.


- Apelacija nije prihvatila krivicu Republike, koja se u slučaju preseljenja držala po strani, iako je ministarstvo nadležno za socijalna pitanja direktno odgovorno za inkluziju Roma. Takođe su konstatovali da nema krivice ni Grada Niša zbog neuslovnog smeštaja.TUŽBA


SPOR smo dobili samo protiv Beograda. Ali i to je veliki uspeh jer smo u tužbenom zahtevu potpuno preskočili domaće zakonodavstvo i tužili zbog povrede prava zaštićenih međunarodnim konvencijama - kaže Andrea Čolak.

Komentari (4)

Zikica

30.06.2020. 05:30

Dragi moji Srbi bez doma nad glavom pod hitno oformite kartonska naselja na Dedinju i cekajte da vam ponude preselenje u socijalne stanove. Ako mogu manjine da ostvare prava mozemo i mi koji uglavnom i finansiramo resavanje problema problematicnih manjina.

Deda Millisav

30.06.2020. 11:14

Nek idu gde oće a ionako ih niko neće! Nemojte nam samo tu pričati o rasizmu jer ovde nema ni trunke reči o rasizmu, niko nikada prema njima nije bio rasistički ali to što nemaju gde da žive je njihov problem, a ne naš problem!

DD

07.07.2020. 11:58

Što se tako niste nasekirali i za najsiromašnije druge porodice srpskog porekla...koji su vredni i radni i muče se da bi isplaćali dadžbine i imali hranu... skromnu?Vi i da im date te stanove...oni će i u njima živeti kao i što su živeli u kartonskim kućama...Jednostavno...oni nemaju radnu naviku, jer su tako navikli od malena da dobijaju sve na tacni, a da se ne namuče ni malo...a ti stanovi se grade opet od nečijih poreza koji se radno i vredno plaća.