Novi autobusi voze Pančevce od 15. juna: Promena prevoznika u gradu na Tamišu

S. B. MILOŠEVIĆ

subota, 06. 06. 2020. u 10:55

Нови аутобуси возе Панчевце од 15. јуна: Промена превозника у граду на Тамишу

Radomir Vidojević, Saša Pavlov i Dejan Petković / Foto Z. Jovanović

Firma "Pantransport" preuzima javni prevoz u Pančevu. Brže će se stizati iz grada na Tamišu ka Beogradu

PREDUZEĆE "Pantransport", koje će ubuduće prevoziti putnike umesto ATP "Pančevo", počinje sa radom 15. juna. U grad na Tamišu u petak je stiglo 14 novih ekoloških autobusa koji će biti raspoređeni na gradskim linijama, dok se očekuje dolazak još 56 novih vozila. Samo u autobuse investirano je devet miliona evra, a to će povećati kvaliteta javnog prevoza u Pančevu na 20 linija gradskog i međumesnog saobraćaja.

Konvoj od 14 autobusa obojenih u zelenu boju, kao asocijacija na ekologiju i vojvođansku ravnicu, dopremljeno je u Pančevo, a u prvoj polovini jula trebalo bi da stigne konvoj "mercedesovih" autobusa, koji će od avgusta voziti na liniji Beograd - Pančevo.

- Na liniji do Beograda imaćemo više od 50 polazaka - navodi direktor "Pantransporta" Radomir Vidojević. - Cena karata će ostati ista u narednom periodu, a očekujem da će novi sistem naplate biti funkcionalan od 1. septembra. Tada će karte moći da se kupuju preko interneta i da se plaćaju telefonom u vozilima. Dotada će kontrolori naplaćivati karte, pošto još nismo odabrali kompaniju koja će raditi naplatu. Sve više razmatramo opciju da mi budemo vlasnici celog sistema, i da plaćamo održavanje, nego da to radimo kao Beograd i "Apeks".

U novom preduzeću biće zaposleno 200 radnika, što znači da je 150 od 350 koliko ih je bilo u ATP "Pančevo", biti višak. Sa svim zaposlenima sprovedena je anketa i, prema Vidojevićevim rečima, njih 115 od 350 se odlučilo da ostane u novom preduzeću.

Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov izjavio je kako je siguran da će putnici biti vrlo zadovoljni novim prevoznikom.

- Pančevci zaslužuju redovan, pouzdan i ekološki bezbedan saobraćaj, i to je razlog zbog kog smo ušli u javno-privatno partnerstvo - kazao je Pavlov. - Grad neće moći da utiče na ekonomsku cenu vožnji, ali ćemo sa 250 miliona dinara godišnje i dalje subvencionisati karte povlašćenih kategorija građana.

Pavlov podseća i da je "Pantransport" sada u obavezi da sagradi novu autobusku stanicu koja će se nalaziti na prostoru Bagremara, koji će kao privredna zona biti i saobraćajno čvorište.

BORBA SA DIVLjIM PREVOZNICIMA

POSLE pisanja "Novosti", inspektori Sekretarijata za inspekcijske poslove, obavili su u zoni Pančevačkog mosta vanredne inspekcijske nadzore. Doneta si, kako navode iz ovog Sekretarijata, četiri rešenja o isključenju vozila iz saobraćaja i podneta četiri zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka.


BEOVOZ

GRADONAČELNIK Pančeva Saša Pavlov otkrio je da se traži izmena zakonskih rešenja kojima bi se omogućilo da "Beovoz" uđe u Pančevo.

Tada će naselje Bagremar, gde će raditi 4.000 ljudi, biti i saobraćano čvorište.