Dve kule pored Palate Srbija: Među sedmospratnicama i dva objekta sa po 26 spratova

S. B. MILOŠEVIĆ

četvrtak, 28. 05. 2020. u 17:40

Две куле поред Палате Србија: Међу седмоспратницама и два објекта са по 26 спратова
Na uglu Trešnjinog cveta i Bulevara Nikole Tesle planirana gradnja kompleksa zgrada
NA delu Bloka 12 u Novom Beogradu, odnosno na uglu ulica Trešnjin cvet i Bulevara Nikole Tesle, planirana je izgradnja stambeno-poslovnog kompleksa. U zgradi Gradske uprave, trenutno je na javnom uvidu urbanistički projekat, što znači da gradnju ne treba očekivati u skoroj budućnosti, ali svakako je zanimljivo saznanje da se ovde otvara prostor za život oko 2.000 ljudi.

Kompleks bi trebalo da se gradi na dve trećine neizgrađenog dela Bloka 12, ka Palati "Srbija". Na svakoj parceli predviđena je gradnja podzemne garaže u dva nivoa, zatim nisko i visoko prizemlje, pa sedam spratova i penthaus. Ovi objekti biće izgrađeni terasasto, u obliku ćiriličkog slova P. Biće izgrađene i dve kule sa prizemljem s galerijom i sa 26 spratova. Kule će biti postavljene uz Bulevar Nikole Tesle, dok terasasti objekti gledaju ka unutrašnjosti bloka. U kulama će biti po 152 stana, a u sedmospratnicama po 150. To je ukupno 604 stambenih jedinica, u kojima se predviđa da će živeti oko 1.700 žitelja. Lokali i objekti socijalne zaštite poput vrtića, smešteni su u niskom i visokom prizemlju. Između lamela nalaziće se javni prostor, jednak po nivou platoa "Ju biznis centra".

U okviru ove zone, planirani su objekti zdravstvene zaštite, kombinovane dečje ustanove, kao i biblioteka sa salom za okupljanja. U podzemnim garažama biće tehničke prostorije, ostave, a planirana je i gradnja velnes centra, sa teretanom, saunama i bazenima.

UGOVOR IZMEĐU USTANOVE I PREDUZEĆA

NAŠ model je vrlo jednostavan i najprihvatljiviji - kaže Petrović. - Ugovorom između preduzeća i škole definiše se minimum obaveza vezanih za realizaciju odgovarajućeg plana i programa, a u meri i načinu prilagođenom poslodavcu.

Poslovni subjekti su veoma zainteresovani za čvršću saradnju sa školama, jer realizacijom dela praktične nastave u svojim kompanijama obezbeđuju kvalitetniji izbor učenika, praćenje i učešće u obrazovanju svojih budućih radnika.

Kompanije su zainteresovane za saradnju sa školama, za njihovo opremanje i dodatno usavršavanje nastavnika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije