KONZERVATORI Narodnog muzeja počeli su detaljan restauratorski pregled oštećene rimske statue koju su vandali oborili kada su u petak ujutro provalili u Veliki barutni magacin na Kalemegdanu. Kako nam je rečeno u JP "Beogradska tvrđava", stručnjaci će u narednom periodu proceniti štetu i doneti odluku o tome da li će skulptura koja datira s kraja 2. ili početka 3. veka biti restauirana u samom objektu ili van njega.

Policija još traga za provalnicima koji su oskrnavili kip Herkulanke, kamene figure žene koja je deo kolekcije rimskih kamenih spomenika i u vlasništvu je Narodnog muzeja.

Iako na ovom delu Kalemegdana nema nadzornih kamera koje bi otkrile kako su vandali ušli u prostor Barutane, pretpostavlja se da su tu stigli preko bedema koji je visok čak sedam metara.

- Ulazak u Veliki barutni magacin, kada je objekat zatvoren, nije nimalo jednostavan - kažu, za "Novosti, u "Beogradskoj tvrđavi". - Policijska istraga pokazaće kako su tačno ušli u dvorište čuvene Barutane, ali s obzirom na to da su ulazna kapija, na kojoj su lanci i veliki katanac, i gvozdena vrata ostali netaknuti, pretpostavka je da su do dvorišta stigli preko bedema, a da su u salu ušli kroz jedan od prozora.

Sa tog visokog bedema navodno su našli način da se spuste do dvorišta, razvale rešetke na prozoru i tako uspeju da uđu u prostorije Velikog barutnog magacina.

- Slučaj je odmah prijavljen policiji. JP "Beogradska tvrđava" očekuje da će počinioci biti pronađeni i sankcionisani zbog skrnavljenja spomenika i uništavanja kulturnih dobara - kažu u ovom preduzeću.

BEZ NADZORNIH KAMERA

FIZIČKO obezbeđenje prisutno je na Kalemegdanu 24 sata dnevno. Prema rečima nadležnih iz "Beogradske tvrđave", zahvaljujući angažovanju čuvara sprečene su mnogo veće štete koje su mogle nastati na celom kompleksu, ne samo sad, već i u mnogim drugim situacijama. Ipak, nadzorne kamere bi im mnogo pomogle.

- Postavljanjem kamera kulturno dobro bilo bi bezbednije, a posao obezbeđenja mnogo lakši. JP "Beogradska tvrđava" ima u planu da ove godine postavi video-nadzor na celom kompleksu, pre svega na objektima.