Kopitar pomera rokove: Odložen kraj radova na uglu Palmotićeve i DŽordža Vašingtona

S. B. M.

12. 05. 2020. u 08:54

Na uglu Palmotićeve i DŽordža Vašingtona i dalje raskopano, kraj radova odložen. Posao se odužio zbog potrebe prilagođavanja idejnog rešenja terenu

Копитар помера рокове: Одложен крај радова на углу Палмотићеве и Џорџа Вашингтона

Skver će promeniti izgled ovog dela grada

SKVER na uglu Palmotićeve i DŽordža Vašingtona, gde će biti postavljen i spomenik slovenačkom lingvisti i slavisti Jerneju Kopitaru, trebalo bi da bude gotov tek za dva meseca. Zbog podzemnih instalacija koje su "otkrivene" tokom raskopavanja, arhitekte su prinuđene da neznatno izmene idejno rešenje ove pjacete.

Prema rečima glavnog gradskog urbaniste Marka Stojčića, idejno rešenje samog ugla na kome će se spomenik nalaziti trenutno je u izradi.

- Idejno rešenje platoa uradio je slovenački arhitekta i ono je trenutno na doradi. Naime, pri širokom otkopu naišli smo na tehničke prepreke, odnosno podzemne instalacije koje nisu bile ucrtane u plan. Sada on postojeći projekat tome treba da prilagodi, zato se posao odužio. Mi, naravno, to ne smemo da radimo bez njegove dozvole - navodi Stojčić.

Spomenik Kopitaru podiže se na osnovu međunarodnog reciprociteta, budući da je u LJubljani postavljen spomenik reformatoru srpskog jezika i autoru prvog srpskog rečnika Vuku Karadžiću. Ovo obeležje poklon je grada LJubljane, a postavlja se u zanak sećanja na prijateljstvo i saradnju Karadžića i Kopitara, koji su početkom 19. veka doprineli razvoju i srpskog i slovenačkog jezika.

POKLON LJUBLJANE

Gradski arhitekta Stojčić veruje da će radovi biti završeni za mesec i po do dva, i da će početkom jeseni, kada bi u Beogradu trebalo da se održe "LJubljanski dani", ovde biti postavljen spomenik slovenačkom lingvisti i slavisti Jerneju Kopitaru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije