Sjaj lepoti moderne: Radi se projektna dokumentacija za rekonstrukciju Komande ratnog vazduhoplovstva

S. VIDAČKOVIĆ

28. 02. 2020. u 09:51

Сјај лепоти модерне: Ради се пројектна документација за реконструкцију Команде ратног ваздухопловства

Zdanje u zemunskoj Glavnoj ulici; Foto P. Milošević

Radovi na zgradi pogođenoj NATO bombama od 2021.
DUGOOČEKIVANA rekonstrukcija zgrade Komande ratnog vazduhoplovstva u zemunskoj Glavnoj ulici trebalo bi da počne sledeće godine. Projektna dokumentacija za sanaciju zapuštenog i oštećenog zdanja koje je bombardovano za vreme NATO agresije biće završena do kraja ove, a radovi će početi na proleće 2021. godine.

Kako su nam rekli U Zavodu za zaštitu spomenika kulture Beograda, na predlog Grada i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, letos je pokrenuta inicijativa za obnovu objekta koji je sagrađen 1935. godine, po ideji arhitekte Dragiše Brašovana.

Koncipirana je u stilu jugoslovenske moderne između dva svetska rata, sa izrazitom arhitektonsko-urbanističkom i kulturno-istorijskom vrednošću. Građena je sa osnovom u obliku četvorougla, sa unutrašnjim dvorištem i predbaštom. Zgrada ima četiri sprata, a kula sedam.

- Projektna dokumentacija radi se u dve faze - kažu stručnjaci Zavoda. - U prvoj fazi, biće izrađen Elaborat procene stanja konstrukcije i projekta sanacije zgrade Komande vazduhoplovstva, dok će Projekat rekonstrukcije, restauracije i konzervacije ovog spomenika kulture biti u okviru druge faze. Investiciona vrednost radova biće poznata posle izrade kompletne projektne dokumentacije.


PROČITAJTE JOŠ: Tuča mladića u Zemunu, sevali pajseri i noževi u igraonici: Jedan povređen, prevezen u bolnicu


Tokom bombardovanja 1999. godine, zgrada Komande vazduhoplovstva pogođena je u središnji bočni deo objekta iz Glavne ulice i u delu kule sa dvorišne strane.

U Zavodu kažu da je objekat delimično rekonstruisan u periodu od 2000. do 2001. godine u delu pogođenog bočnog krila, dok je kula i deo uz nju oštećen i danas.

Inače, ovo zdanje dugo je bilo jedno od najvećih u Zemunu, a i danas predstavlja jedan od najdominantnijih objekata u starom jezgru ove opštine.


I FASADA ČEKA MAJSTORE

KAKO je letos najavio Goran Vesić, Grad će finansirati izradu projekta rekonstrukcije, posle čega bi Vlada Srbije trebalo da obezbedi sredstva za obnovu ove velelepne zgrade. Takođe, tada je najavljeno da će do Sretenja ove godine biti obnovljena fasada na zgradi Komande ratnog vazduhoplovstva, ali to se nije dogodilo.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Gaja

28.02.2020. 13:24

Коме ли је од градских или републичких челника запела за око? Можда је "спасе" велики министар одбране. Ни педаљ војне имовине он не да никоме.

Какве војне имовине

29.02.2020. 08:53

@Gaja - Откуд војсци имовина? Све је то државно, односно, свих грађана Србије...

Ivan

28.02.2020. 16:23

Nadam se da ovo nije samo predizborna priča. Ova zgrada je definitivno jedna od najlepsih zgrada u Zemunu sa velikom istorijskom vrednošću. Bilo bi lepo i da naprave jedan deo kao muzej da se vide posledice Nato bombardovanja.