NEKADA su glavno oružje u borbi protiv vašaka bile mame, bake i petrolej. Međutim, danas u Beogradu posluju dva salona koji se bave profesionalnim trebljenjem malih "napasti". Sve je veći broj roditelja, koji svoju decu dovode kod profesionalaca, kako bi "spasli" dete.

Kako su za "Novosti" ispričali vlasnici ovih lokala, sezona vašaka nikada ne prolazi, a kako godine odmiču i oni sve više imaju posla.

Vladimir Gaćeša bavi se ovim poslom već sedam godina, a ideja se javila kada je saznao da u zemljama Zapada ovakvi saloni uspešno posluju. Njegovim prijateljima bilo je smešno kada im je saopštio čime će se baviti. Kako nam je rekao, roditelji danas najviše greše, jer se oslanjaju na šampone i preparate, a zanemaruju češljanje.

- Roditelji nemaju toliko vremena da se posvete ovom problemu, a izuzetno je važno imati strpljenja u ovoj borbi. Najbolji način je mehaničko otklanjanje, i iščešljavanje kose adekvatnim češljem. Potrebno je redovno pregledati decu, i reagovati na vreme - kaže Vladimir.

FARBA NIJE ZAŠTITA IAKO postoji zabluda da vaške "ne podnose" farbu za kosu, nije retkost da se pojave i u blajhanoj kosi.
- Jednom su mi u salon došli majka i dete, dete je imalo vaške. Kada sam rekla majci da pregledam i nju, ona je sa sigurnošću odgovorila kako je pre nekoliko dana bila kod frizera i kako ona sigurno nema vaške. Međutim, kada sam joj "prelistala" kosu, razuverila sam je - ispričala nam je Gordana.

Ova dečja boljka, skoro nikada ne jenjava, veći broj dece pokupi vaške u letnjem periodu ili na rekreativnim nastavama.

Gordana, koja ima lokal pet godina, a već trideset se bavi ovim poslom, ispričala nam je da problemi nastaju kada roditeljii prećute da njihova deca imaju "goste".

- Vaške se najbolje uklanjaju sredstvima na prirodnoj bazi, a najvažnije je pravilno "prelistavati" kosu. U vrtićima decu pregledaju, ali najveći broj mušterija su osnovci od prvog do šestog razreda - ispričala nam je Gordana.

Na internoj obuci, Gordana je naučila kako da pravilno pregleda kosu, u početku je ovo radila po preporuci, a potom je otvorila i salon, koji danas uspešno posluje.

UVEK IH IMA KAKO su nam rekli u Zavodu za javno zdravlje Beograda, ne postoji deo godine kada se vaške pojavljuju u većem broju. One su uvek aktuelne.
- Ukoliko ih ima jedno ili dvoje dece u grupi u vrtiću, takvi slučajevi se ne prijavljuju. Situacija se smatra kritičnom kada je zaražen veći broj dece - rekli su iz Zavoda.

Oboje su potvrdili da im najčešće u lokale dolaze mlade mame, koje se odluče da stručnim licima prepuste svoju decu. Iako vaške najčešće "napadaju" mališane, dolaze i odrasli, ali oni u salone ušetaju kada više ne znaju kako da se izbore.

- Ponekad se pojave i "zapušteni" slučajevi, a to su pretežno odrasli ljudi, koji u potpunosti zanemare mogućnost da imaju ovaj problem. Nisu retkost ni mlade devojke, koje se izuzetno uspaniče, kada shvate da imaju vaške i da im tako nešto mili po glavi - ispričao nam je Gaćeša.

Tretmani podrazumevaju uklanjanje uz pomoć preparata i češljanja. Posle prvog, obično je neophodno, uraditi i drugi tretman za sedam do deset dana, kako bi se uništile i gnjide koje su ostale u kosi. Cena tretmana zavisi od stanja kose, a okvirna cena je od 1.000 do 3.000 dinara.