KAD vlasnik stana mora u podstanare - zbog neispunjenih obećanja investitora i sopstvene lakovernosti. Ovako u jednoj rečenici izgleda epilog slučaja stanara zgrade u Spasenovićevoj ulici 17 na Čukarici. U decembru su ostali bez struje, većina se iselila, dok oni koji nemaju gde, već dva meseca žive pod svećom. Investitor, naime, do danas nije obezbedio domaćinstvima priključak za struju, već samo takozvanu građevinsku. Deo krivice snose i vlasnici stanova koji su pristali da se usele u zgradu bez upotrebne dozvole i "legalnog" priključka.

Većina stanara zgrade sa 40-ak stanova počela je da se useljava u nove domove letos, mada ima i onih koji su ušli 2018. Zgrada je imala priključak za građevinsku struju, a u ugovoru koji su vlasnici overili kod notara stoji da će zgrada biti osposobljena u septembru 2019. godine. Usmenim dogovorom obavezali su se da će građevinsku struju, što je, inače, obaveza investitora, plaćati i oni, a investitor ih je uveravao da priključak "samo što nije". Struja im je isključena u decembru, a priključka ni na vidiku. Za to vreme u zgradi je ostalo svega troje stanara, koji se smrzavaju u stanovima koje su uredno isplatili.

Reporteri "Novosti" pomučili su se da pronađu nekog u zgradi, jer uprkos tome što su stanovi prodati, u većini njih niko ne živi.

- Platila sam pošteno stan i mene ne zanima ništa drugo, želim uslove za koje sam platila - kaže vlasnica stana Svjetlana Korolija. - Već dva meseca, pošto nemam gde da odem, živim bez struje. Razbolela sam se. Grejem se u kafićima. Stan sam kupila još 2018. godine i isplatila u kešu.

I Svetozar Đurišić svakodnevno prima pozive i obećanja investitora da će uskoro problem biti rešen.

- Od jula 2019. do danas sam platio 29.500 dinara za građevinsku struju. Uredno sam platio stan, prijavio porez, prijavio se na ovoj adresi. Investitor nam nijednog trenutka nije rekao da se ne useljavamo.

Pročitajte još - AGONIJA traje već pet dana: Oko 800 stanara u Otona Župančića se SMRZAVA, voda pravi HAOS u zgradi, a sad su ostali i bez GREJANjA

S druge strane, investitor Radenko Nikolić, za "Novosti", navodi da je stanarima predočio da još nema uslova za "normalno" priključenje, ali im je ipak dao ključeve da se usele.

- Dao sam im ključeve da mogu da unesu nameštaj, obave neke popravke ako treba, a dogovor je bio da plaćaju račune za građevinsku struju. Međutim, neki nisu plaćali, pa se stvorio dug od 460.000, koji sam na kraju ja platio. Da su plaćali uredno, niko im ne bi isključio struju.

Na pitanje zbog čega nije uspeo da obezbedi priključak za struju, Nikolić navodi da EPS pravi probleme i traži mesto za trafostanicu.

- Tu struju je trebalo da obezbedim, ne bežim od toga, ali imam probleme - kaže Nikolić i dodaje: Oni su se složili da koriste građevinsku struju da bi mogli da se usele i funkcionišu.

Svjetlana Korolija i Božidar Vukotić

Iz EPS stižu drugačije tvrdnje. Da investitor u dva navrata nije dostavio potpunu dokumentaciju koja mu je tražena i da je to jedini razlog što je zgrada bez struje.

- Investitor Radenko Nikolić je 16. maja 2018. godine Službi za energetiku podneo zahtev za priključenje objekta sa više stanova na distributivni sistem. Dokumentacija nije bila potpuna, ali i nakon više poziva za ispravku i dopunu dokumentacije, podnosilac zahteva je 23. decembra 2019. godine dostavio dopis u kojem odustaje od svog zahteva.

Svetozar Đurišić

Međutim, istog dana podneo je novi zahtev za izdavanje odobrenja za priključenje objekta za grupni priključak. Ali, i taj zahtev ostao je nepotpun. Zanimljivo je i to da su ovakvu situaciju sa istim investitorom pregrmeli i stanari zgrade u Ulici Lole Ribara 75 u Železniku 2014. godine. Investitor se pravda da je i tada bila problem trafostanica, a ne on.

PRESELILA SE PRE POROĐAJA

SUDBINU stanara iz Spasenovićeve 17 deli i Zorica Lučić koju je isključenje struje dočekalo nedelju dana pred porođaj. U devetom mesecu trudnoće morala je da traži stan za iznajmljivanje.

- Nedelju dana sam bila u ledenom stanu bez struje i uslova. Pošto je trebalo da se porodim, preselila sam se u iznajmljeni stan. Uredno smo isplatili stan, a završili ovako.

DOZVOLA DO 21.MAJA

ZGRADA u Spasenovićevoj 17 ima samo rešenje, odnosno odobrenje za priključenje na građevinski priključak do završetka izgradnje objekta, a najduže do 21. maja 2020. godine. Odnose između investitora i stanara koji koriste električnu energiju preko građevinskog priključka ne uređuje EPS Distribucija - navode u EPS.