Gradonačelnik Beograda prof. dr Zoran Radojičić čestitao je Peteru Handkeu najveće priznanje u književnosti – Nobelovu nagradu, ističući da je nagrade otišla u prave ruke i da se nada će na radost svih nas uskoro posetiti Beograd.


Najveće priznanje u književnosti otišlo je u ruke sjajnog pisca, humaniste i čoveka koji voli Srbiju, rekao je Radojičić.


Radojičić je pozvao Handkea da dođe u Beograd, istićući da da je njegov uspeh velika stvar za građane Beograda. Gradonačelnik je podsetio da je pisac pre četiri godine postao počasni građanin Beograda.

PROČITAJTE JOŠ: Handke proglašen nepoželjnom osobom u Sarajevu


Bila bi nam velika čast da Handke ponovo poseti Beograd, to bi bila iskrena radost za sve naše građane koji su upoznati sa delima ovog velikog čoveka i pisca. Njegov uspeh je velika stvar za naš grad i naš narod, s obzirom da je svojim višedecenijskim radom promovisao Beograd i Srbiju. Gospodin Handke je pre četiri godine postao počasni građanin Beograda, mi ga doživljavamo kao velikog prijatelja i dočekaćemo ga punog srca kao i uvek kada je dolazio u Beograd – rekao je gradonačelnik.


Radojičić se osvrnuo i na uvrede i negativne etikete koje se pripisuju slavnom piscu.


Handke je pisac koji je uvek pokazivao hrabrost i bio dostojan svog stava, moranih principa i u tome je njegova veličina. Iako je osporavan nikada nije odustao od namere da prikaze istinu o svim nedaćama kroz koje smo mi Srbi prošli. Znamo da to nekima smeta i da se ne dopada i dužni smo da uvek osudimo takve napade – istakao je Radojičić i dodao da se nakon svega što smo prošli, moramo uvek zalagati za istinito prikazivanje istorije našeg naroda.