IZGRADNjA trolejbuske kontaktne mreže na Dorćolu počela je prošle nedelje. Planirano je da se stubovi postave duž Venizelosove i Poenkareove do Žorža Klemensoa. Vrednost ugovorenih radova, koji je zaključen sa grupom ponuđača, jeste oko 346 miliona dinara, sa rokom završetka od 180 dana.

Žitelji ovog dela grada u ponedeljak uveče su se okupili na Gundulićevom vencu i počeli s potpisivanjem peticije za obustavljanje započetih radova. Takođe, najavljen je i miran protest upozorenja koji će održati u utorak u 18 časova na uglu ulica Žorža Klemensoa i Gundulićevog venca.

Izmeštanje trolejbusa sa Studentskog trga preduslov je za njegovu rekonstrukciju, ali je pre toga potrebno razvući kontaktnu mrežu od skretanja u Jaše Prodanovića duž Takovske, onda Cvijićevom, Poenkareovom, Venizelosovom, Žorža Klemensoa i Dunavskom. Mreža se onda spaja sa depoom GSP "Dorćol", a u Dunavskoj će se graditi i okretnica. Do izgradnje novog terminusa, privremena kontaktna mreža biće razvučena u Gundulićevom vencu, na potezu od Dobračine do Žorža Klemensoa.

PROČITAJTE JOŠ: Dorćol dobija novi centar


- Direkcija, kao i njen angažovani izvođač - AMT BG, nisu postavili tablu sa oznakama projekta, rokovima za izvođenje radova, jasno označenim investitorom, izvođačem - tvrde stanovnici Donjeg Dorćola. - Strahujemo da će će se znatno izmeniti izgled ovog dela grada.

Buduća kontaktna mreža trolejbusa; Foto Fejsbuk


Građani tvrde da će izmeštanjem trolejbusa kroz njihove ulice saobraćati 89 trolejbusa na čas, odnosno jedna trola na 45 sekundi.

Nadležni iz Direkcije za "Novosti" navode da će na trasi koja obuhvata radove u dužini od dva kilometra biti potrebno uklanjanje šest stabala, dok će trotoari biti opsecani. Biće izmenjen projekat u cilju najoptimalnijeg rešenja trolejbuske trase. A izmene će se odnositi na vezu Venizelosove ulice i Ulice Žorža Klemensoa, čime će se omogućiti izgradnja trase prema zahtevima građana. n


UKIDANjE LINIJE 28

ZBOG ukidanja trolejbusa 28 u petak sa početkom od 11 časova građani će se okupiti na platou ispred gradske uprave. Tada će biti predata peticija u kojoj se zahteva vraćanje ove linije.