Država plaća uslugu advokata: Građani hrle po besplatnu pravnu pomoć

E. B. R.

20. 11. 2019. u 09:45

Opštine su oformile službe za pružanje besplatne pravne pomoći

Држава плаћа услугу адвоката: Грађани хрле по бесплатну правну помоћ

Foto I. Marinković

STUPANJEM na snagu novog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, građani su 1. oktobra dobili priliku da od lokalne samouprave dobiju advokata, kog će platiti država. Ovu uslugu u Beogradu pružaće opštine, od kojih je većina već oformila pravni tim, ili je postupak njegovog osnivanja u toku, koji će biti na usluzi onima slabijeg materijalnog statusa ili pripadnicima ranjivih grupa.

Iako su Beograđani i do sada u pojedinim opštinama mogli da dobiju pravnu konsultaciju, u slučaju da im je potrebno objašnjenje nekog propisa, sada je ta usluga podignuta na viši nivo. Besplatno angažovanje advokata, koji bi ih zastupao na sudu, sugrađani su već počeli da koriste. Koliko je ova usluga bila potrebna, govori i podatak da je od početka primene Zakona samo na opštini Voždovac ona korišćena 200 puta.

- Već godinama imamo Odsek za pravnu pomoć, koji svakodnevno prima građane i daje usmena, a po potrebi i pisana uputstva u vezi sa ostvarivanjem njihovih prava - kažu u Opštini Voždovac. - Zakonom je sada predviđeno da građani podnesu zahtev sa potrebnom dokumentacijom i na osnovu njega se donosi rešenje o priznavanju ili odbijanju besplatne pravne pomoći. Ako građani ne ispune uslov za dobijanje advokata, uvek mogu da dobiju besplatan savet.

Građani odlaze u opštinu i službeniku koji je dobio akreditaciju podnose zahtev. Ukoliko se zahtev uvaži, on se šalje u advokatske kancelarije po redosledu sa spiska, koji je dala Advokatska komora Beograda.

- Oko stotinak građana Surčina mesečno zatraži pravnu pomoć. Od početka primene zakona, uglavnom se pomoć odnosila na pružanje pravnih saveta, dok je desetak građana tražilo pomoć za sastavljanje različitih vrsta podnesaka. Svaka lokalna samouprava planira za sebe budžet u ovu svrhu - napominju iz GO Surčin.

I žitelji Palilule imaju gde da zatraže advokata. Od početka oktobra, bilo je 140 ostvarenih zahteva. Opština Čukarica će ovu službu imati od srede, 20. novembra.

- I ranije smo građanima nudili besplatni pravni savet, ali sada zakon precizira za različite kategorije građana šta je sve potrebno da dostave od dokumentacije kako bi im zahtev bio ispunjen - rekli su iz Opštine Čukarica.

Pravo na besplatno angažovanje advokata, u skladu sa Zakonom o besplatnoj pravnoj pomoći, imaju korisnici socijalne pomoći ili dečjeg dodatka, pa čak i osobe koje nisu u ovoj kategoriji, ali bi u slučaju da plate advokata postale socijalni slučajevi. Takođe, uslugu mogu dobiti ranjive grupe, među kojima su žrtve nasilja u porodici, tražioci azila, osobe sa invaliditetom, izbeglice i drugi.

OBRAZAC I DOKUMENTACIJA

GRAĐANI obrazac zahteva mogu dobiti u svojoj opštini, dok neophodnu dokumentaciju pribavljaju sami. Rok za odgovor nadležnih je do osam dana, a u hitnim slučajevima tri dana.

Inače, i ranije su Odeljenje za opšte i normativne poslove GO Čukarica, i uslužni centar u Železniku na sličan način pomagali sugrađanima. U proseku je godišnje ovu uslugu koristilo više od 2.500 Čukaričana, a od početka oktobra njih oko 400.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Stojanka

24.06.2020. 11:27

Poštovani,Odbijeno mi je uknjiženje placa,a za to sam uplatila dve takse.Jednu od par stotina dinara za obradu zahteva i jednu od 8.000,00 din za ukjiženje.Danas sam dobila i odgovor da nemam pravo na povrat novca od takse od 8.000,oo.Obrazloženje je da je to na osnovu važećih zakonskih propisa.Ne piše ni koji zakon ni koji član a ne znam zašto zadržavaju novac ako već ne mogu da uknjiže nepokretnostPozdrav