U NEDELjU i tokom ponedeljka u prestoničkim domovima radijatori su bili hladni. Glavni razlog za to nisu bili kvarovi ili havarije na magistralnoj mreži, već visoke spoljašnje temperature koje su zabeležene u prethodna dva dana. Prema rečima nadležnih, računi zbog prekida isporuke neće biti umanjeni.

Pročitajte još: Bez grejanja dok su visoke spoljne temperature

Iako je od zvaničnog početka grejne sezone prošlo više od dve nedelje, "Beogradske elektrane" su isporuku toplotne energije prekinule još u jutarnjim satima, kada je izmereno čak 18 stepeni. Međutim, Beograđani iz raznih delova grada tvrdili su da radijatori nisu bili topli "ni sekundu", pa obaveštenje o prekidu isporuke njima ništa ne znači.

- Prema Odluci o snabdevanju toplotnom energijom i Pravilima o radu distributivnog sistema, isporuka toplotne energije u grejnom danu ne sprovodi se uopšte kada temperature spoljašnjeg vazduha više od 15 stepeni traju duže od 10 sati - navodi se u zvaničnom saopštenju JKP "Beogradske elektrane". - Odnosno i kada je od 6.00 i 9.00 temperatura spoljašnjeg vazduha viša od 12 stepeni.

Uprkos visokoj spoljnoj temperaturi, zbog hladnih radijatora mnogi građani su bili prinuđeni da stanove zagrevaju dodatnim grejnim telima, što svakako utiče na račune za struju. Od zvaničnog početka grejne sezone nije se uspostavio kontinutet od makar četiri dana da radijatori konstantno budu topli. Beograđani zbog toga jutra i večeri dočekuju u hladnim domovima, a prema najavama Republičkog hidrometeorološkog zavoda, tako će najverovatnije biti sve do četvrtka, do kada su najavljene temperature iznad proseka za ovo doba godine. Meteorolozi za sredu najavljuju oscilaciju dnevne temperature od 15 do 19 stepeni, dok je za danas najavljeno i do 24 stepeni, dovoljno da se grejni sistem ne pusti u pogon.

NEMA UMANjENjA RAČUNA?

IAKO grejanje u prestoničkim stanovima od zvaničnog početka sezone ne radi svakodnevno, JKP "Beogradske elektrane" kaže nije dužno da umanjuje račune građanima. Njihov argument je da nemaju ni mogućnost da dodatno naplaćuju ako greju stanove 24 sata dnevno tokom zimskih dana.