PROBLEM BEOGRAĐANA U CENTRU PRESTONICE: Miris ćevapa guši 24 sata

J. DINČIĆ / M. STANOJKOVIĆ

11. 10. 2019. u 10:30

Život u zgradama na prometnim lokacijama zagorčavaju lokali brze hrane

ПРОБЛЕМ БЕОГРАЂАНА У ЦЕНТРУ ПРЕСТОНИЦЕ: Мирис ћевапа гуши 24 сата

PROBLEM Zgrada u Strahinjića bana 36/Foto: P.Milošević

VELIKOM broju žitelja u centru prestonice i na prometnim lokacijama, u čijem prizemlju posluju restorani brze hrane, smeta dim zbog neadekvatne ventilacije. Iako saglasnost vlasnika stanova nije potrebna da bi se u lokal uselila roštiljnica, odvodi za ventilaciju moraju da postoje. Međutim, u zgradama u kojima ih nema, dovitljivi vlasnici lokala su ih izbacili na ulicu, pa mirisi osim do poslednjeg sprata, kuljaju i ka okolini. Problem ipak može da se reši preko upravitelja zgrade.

Stanari zgrade u Strahinjića bana 36 na Starom gradu, uprkos prijavi komunalnoj inspekciji, skoro godinu dana ne uspevaju da se oslobode dima od ćumura.


- Moj stan se nalazi na prvom spratu odmah iznad lokala, zbog čega ne mogu da ga provetrim, a dim prodire u čitavu zgradu - kaže jedan od stanara u Strahinjića bana 36. - Velikom broju građana ugroženo je zdravlje usled neadekvatnog rada ćevabdžinice i sličnih ugostiteljskih objekata, a za to, izgleda, niko nije nadležan zbog nepostojećih propisa koji reguliššu ovu delatnost. Situaciju posebno otežava to što ćevabdžinica radi 24 sata, pa nema trenutka bez dima.


Stanari se žale i da su isparenja toliko jaka da su zidovi iznad prozora pocrneli.

- Dim i masna jedinjenja prodiru u hodnik zgrade do te mere da se nedavno uključio i protivpožarni alarm - navode stanari.


Da ovo nije jedini slučaj u kom stanari pokušavaju da se izbore sa nesavesnim vlasnicima ugostiteljskih objekata u prizemljima zgrada, za "Novosti" objašnjava Ljubiša Banovački, predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda:

- Sličan problem imali su i stanari u Dositejevoj ulici 7a. Oni su se izborili da vlasnik ćevabdžinice dobije rešenje po kom mora da sprovede odgovarajuću ventilaciju na krov zgrade.



Prema rečima Banovačkog, u reševanju ovakvih situacija neophodno je da prvi korak načini profesionalni upravnik.


- On prijavljuje komunalnoj inspekciji, koja potom izlazi na teren i proverava činjenice - objašnjava Banovački. - Ukoliko je prijava opravdana, inspekcija nalaže mere, odnosno da se uradi projekat i sprovedu mašinske instalacije.


Iako po zakonu, objekti brze hrane moraju da rade tako da ne uznemiravaju građane koji žive u susedstvu. Ali, zbog odredbe po kojoj radno vreme može da bude od 00.00 do 24.00, priča o neuznemiravanju samo je mrtvo slovo na papiru.


KAZNE OD 25.000 DO 150.000 DINARA

NOVČANU kaznu u iznosu od 150.000 dinara platiće pravno lice ako u obavljanju ugostiteljske delatnosti uznemirava građane koji stanuju i rade u susedstvu.

Kaznu u fiksnom iznosu od 25.000 dinara plaća odgovorno lice, a kaznu od 75.000 dinara preduzetnik. Za navedeni prekršaj ovlašćeni inspektor, odnosno komunalni policajac, izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Lesa

11.10.2019. 11:27

Gospodo ako vam smeta dim sta trazite u centru. Barajevo Mladenovac Sopot pa uzivaj te u cistim vazduhu

Kazo

11.10.2019. 11:36

Uzeti crijevo za vodu , isto ubaciti u dimnjak ili ventilacioni otvor i pustiti vodu !

Пеђа

11.10.2019. 11:48

То је само један од мноштва случајева. На пример, Пицерија на дрва у 27.марта 38a, са оџаком изведеним на удаљености од 5 метара од најближих станова, већ више година чађави и трује станаре. Жалбе, молбе надлежнима, обраћања медијима, нису ништа изменили. Ко мари за грађане и екологију, профит је све.