VELIKOM broju žitelja u centru prestonice i na prometnim lokacijama, u čijem prizemlju posluju restorani brze hrane, smeta dim zbog neadekvatne ventilacije. Iako saglasnost vlasnika stanova nije potrebna da bi se u lokal uselila roštiljnica, odvodi za ventilaciju moraju da postoje. Međutim, u zgradama u kojima ih nema, dovitljivi vlasnici lokala su ih izbacili na ulicu, pa mirisi osim do poslednjeg sprata, kuljaju i ka okolini. Problem ipak može da se reši preko upravitelja zgrade.

Stanari zgrade u Strahinjića bana 36 na Starom gradu, uprkos prijavi komunalnoj inspekciji, skoro godinu dana ne uspevaju da se oslobode dima od ćumura.


- Moj stan se nalazi na prvom spratu odmah iznad lokala, zbog čega ne mogu da ga provetrim, a dim prodire u čitavu zgradu - kaže jedan od stanara u Strahinjića bana 36. - Velikom broju građana ugroženo je zdravlje usled neadekvatnog rada ćevabdžinice i sličnih ugostiteljskih objekata, a za to, izgleda, niko nije nadležan zbog nepostojećih propisa koji reguliššu ovu delatnost. Situaciju posebno otežava to što ćevabdžinica radi 24 sata, pa nema trenutka bez dima.


Stanari se žale i da su isparenja toliko jaka da su zidovi iznad prozora pocrneli.

- Dim i masna jedinjenja prodiru u hodnik zgrade do te mere da se nedavno uključio i protivpožarni alarm - navode stanari.


Da ovo nije jedini slučaj u kom stanari pokušavaju da se izbore sa nesavesnim vlasnicima ugostiteljskih objekata u prizemljima zgrada, za "Novosti" objašnjava Ljubiša Banovački, predsednik Udruženja profesionalnih upravnika Beograda:

- Sličan problem imali su i stanari u Dositejevoj ulici 7a. Oni su se izborili da vlasnik ćevabdžinice dobije rešenje po kom mora da sprovede odgovarajuću ventilaciju na krov zgrade.


PROČITAJTE I: Pogledajte: Ušle u butik i za minut ukrale patike (VIDEO)


Prema rečima Banovačkog, u reševanju ovakvih situacija neophodno je da prvi korak načini profesionalni upravnik.


- On prijavljuje komunalnoj inspekciji, koja potom izlazi na teren i proverava činjenice - objašnjava Banovački. - Ukoliko je prijava opravdana, inspekcija nalaže mere, odnosno da se uradi projekat i sprovedu mašinske instalacije.


Iako po zakonu, objekti brze hrane moraju da rade tako da ne uznemiravaju građane koji žive u susedstvu. Ali, zbog odredbe po kojoj radno vreme može da bude od 00.00 do 24.00, priča o neuznemiravanju samo je mrtvo slovo na papiru.


KAZNE OD 25.000 DO 150.000 DINARA

NOVČANU kaznu u iznosu od 150.000 dinara platiće pravno lice ako u obavljanju ugostiteljske delatnosti uznemirava građane koji stanuju i rade u susedstvu.

Kaznu u fiksnom iznosu od 25.000 dinara plaća odgovorno lice, a kaznu od 75.000 dinara preduzetnik. Za navedeni prekršaj ovlašćeni inspektor, odnosno komunalni policajac, izdaje prekršajni nalog u skladu sa zakonom.