Ambrozija ušla u crvenu zonu

J. DINČIĆ

petak, 16. 08. 2019. u 22:15

Амброзија ушла у црвену зону

Foto P. Milošević

Koncentracije polena korovske biljke znatno su uvećane u prestonici. Najviše cveta kad su temperature do 30 stepeni

KONCENTRACIJA polena ambrozije u vazduhu trenutno je iznad prosečnih vrednosti. Kako pokazuju rezultati Agencije za zaštitu životne sredine u mernim stanicama na Novom Beogradu, prisutnost polena ambrozije nalazi se u "crvenoj zoni" koja označava visoku koncentraciju, sa tendencijom rasta u narednim danima. Rezultati merenja u stanici "Zeleno brdo" na Zvezdari beleže srednju koncentraciju koja je u "žutoj zoni", ali takođe sa mogućnošću porasta.

PROČITAJTE JOŠ - Ambrozija zatrovala ceo grad

Prema rečima stručnjaka iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, cvetanje ove invazivne korovske biljke, koja je uzročnik i najjačih alergija, uglavnom je uvećano kada su prosečne dnevne temperature niže od 30 stepeni, što je bio slučaj u prethodna dva dana.

- Obilne kiše i velika prisutnost vlage prouzrokovale su prethodnih meseci bujanje korova ambrozije, ali je prilikom visokih temperatura, viših od 30 stepeni, bila manja produkcija polena - objašnjavaju stručnjaci. - Sa zahlađenjem i padom temperature, realno je očekivati i povećanu koncentraciju ambrozije, posebno jer se, inače, najviše vrednosti beleže u drugoj polovini avgusta i početkom septembra.

Koncentracija polena ambrozije u vazduhu zavisi i od vetra, padavina i vlage. Nadležne ekipe Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju suzbijanje ove korovske biljke sa javnih površina na teritoriji grada obavljaju od druge dekade maja. Do početka avgusta uništili su ukupno 120 hektara ambrozije, što je i bila monitoringom predviđena površina.

- I pored toga što je Zavod ispunio ugovornu obavezu prema gradu, suzbijanje će biti nastavljeno i posle početka cvetanja biljke, u cilju uništavanja korova koji kasnije počinje cvetanje i radi sprečavanja obrazovanja semena - poručuju iz Zavoda. - Na taj način sprovodi se redukcija brojnosti populacije i umanjuje intenzitet njenog daljeg širenja.

SUZBIJANjE

DO sada ambrozija je u najvećem stepenu suzbijana na teritoriji opština Novi Beograd i Palilula, a velika koncentracija je zabeležena u prigradskim opštinama Barajevo, Lazarevac i Mladenovac, i to uglavnom na površinama poljoprivrednog karaktera.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije