BEOGRADSKE PRIČE: Večite muke za parking

Z. NIKOLIĆ

četvrtak, 15. 08. 2019. u 11:20

БЕОГРАДСКЕ ПРИЧЕ: Вечите муке за паркинг
Prvi automobil prošao Nemanjinom ulicom 1903. godine, a već tridesetih postoje i ozbiljne saobraćajne gužve
BEOGRADSKI vozači "osuđeni" su večito na iste muke: kako parkirati automobil u centru grada? Istina, Beograđani su možda istrajniji u želji da što upornije "približe" svog omiljenog četvorotočkaša odredištu, ako je ikako moguće na desetak metara od Knez Mihailove.

To bi bilo idealno, ali je, na žalost, nemoguće. Pa ipak, oni se uvek trude da naprave da bude tako...

Beogradski fotografi uredno su beležili razvoj ove vozačke ambicije, pa su snimali mesta gde su sugrađani voleli da "odlažu" svoja vozila.

Saobraćajna zagušenja sa predratnim vozilima, načešće "fordom T" nisu bila uobičajena, ali su ipak zabeležena prilikom jednog od velikih varoških okupljanja.

PROČITAJTE JOŠ - Beogradske priče: Opasna pretnja sa „užarenog“ kolovoza

Jedna od svadbi zapamćena je po velikoj automobilskoj gužvi ispred crkve, a očigledno je da su mladenci bili iz uglednih porodica i najvišeg aristokratskog sloja, budući da je takav broj automobila na jednom mestu ipak bio neuobičajen. Najzad, sloj aristokrata i bogatih Beograđana nije bio prevelik u ondašnjem gradu, koji je pred Drugi svetski rat brojao tek oko 400.000 staovnika.

Potom nastupa posleratni period, a tokom šezdesetih godina, posebno, broj automobila počinje da raste. Socijalistički sistem je smenio predratnu aristokratiju, ali je napravio drugu - političku, odnosno sloj rukovodilaca. Opet su automobili bili obeležje statusa, ali je postepeno auto postajao pristupačan i srednjoj klasi stanovništva. Povoljni krediti, sa jedne strane, i najpopularniji auto toga doba - "fića", sa druge, omogućili su i "običnim" ljudima da imaju automobil.

PROČITAJTE JOŠ - BEOGRADSKE PRIČE: Zaboravljeno kupalište kod nekadašnjeg mosta

Danas deluje krajnje neobično da je plato na Trgu Republike, ispred Narodnog pozorišta dugo bio parking. U to vreme, istini za volju, Beograd nije imao ovoliko automobila kao danas, pa je taj parking, makar za to vreme, bio na prilično očekivanom i pristojnom mestu.


PRVI AUTO

PRVI automobil koji je ušao u Beograd bio je "neselsdorf" i uvezen je 1903. godine. Istorija automobilizma beleži ovaj datum kao dan kada je prvo motorno vozilo prošlo gradskim ulicama.

"Neselsdorf" je došao vozom na Železničku stanicu, a prva ulica kojom je prošao bila je Nemanjina.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije