Pobednik čeka majstora

S. VIDAČKOVIĆ

08. 07. 2019. u 16:02

Bira se izvođač obimnih radova za rekonstrukciju Meštrovićeve skulpture na Kalemegdanu. Biće ulepšan i spomenik knezu Mihailu, ali bez pomeranja sa postamenta

Победник чека мајстора

Pobednik / Foto D.Milovanović

REKONSTRUKCIJA beogradskog "Pobednika" na Kalemegdanu počeće kada stigne građevinska dozvola. U toku je tender za izvođača radova koji će da sanira spomenik i očekuje da taj postupak uskoro bude završen.

Ovako iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda odgovaraju na naše pitanje kako teku pripreme za dugo očekivanu obnovu simbola prestonice, koja bi trebalo da počne do kraja godine i da traje šest meseci. Kako smo nezvanično saznali, javna nabavka je ponovljena, jer se prvi put javio samo jedan ponuđač, zbog čega se ceo postupak odužio.

Restauracija Meštrovićevog dela koštaće oko 200.000 evra, a kada bude poznat izvođač radova, skulptura će biti demontirana i odneta na popravku.

Neće samo "Pobednik" biti ulepšan ove godine. Iz Zavoda kažu da "umivanje" čeka i spomenik knezu Mihailu. Bronzana skulptura konjanika iz 1882. godine zasijaće kada bude završen elaborat Direkcije za građevinsko zemljište, koji bi trebalo da odobri Zavod. Poslednje sitne reparacije na kipu rađene su pre sedam godina.

- Direkcija za građevinsko zemljište obezbeđuje sredstva za izradu elaborata istraživačkih radova i programa restauracije, koji mora dobiti saglasnost Zavoda, posle čega bi trebalo pristupiti radovima - objašnjavaju u Zavodu. - Bronzana skulptura ima naslage kao posledicu zagađenja spoljašnje sredine i atmosferskih uticaja, kao i pukotine kroz koje prolazi voda i ulazi u zidano jezgro spomenika, te preko obloge od kamena ide ka površini. To je na kamenu ostavilo trajna oštećenja, poput promene boje.

Na ulepšavanje dolazi na red i spomenik knezu Mihailu

Za razliku od "Pobednika", spomenik knezu Mihailu najverovatnije neće biti demontiran i izmešten kada dođe vreme za rekonstrukciju. Zasada je očišćen postament konjanika, koji je imao mnogobrojna oštećenja od grafita, nalepnica i žvaka.

NOVI POSTAMENTI

POSTAMENTI četiri kandelabra, koji sa spomenikom knezu Mihailu formiraju celinu, bili su veoma oštećeni. Urađena su nova postolja obložena veštačkim kamenom, a trenutno se radi na restauraciji bronzanih delova kandelabara.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije