Protest Pančevaca: Ubijeno 80 pasa i mačaka

B. B.

05. 08. 2019. u 10:47

Протест Панчеваца: Убијено 80 паса и мачака

Foto Z. Jovanović

Pančevci u nedelju protestovali zbog učestalog pomora životinja poslednjih meseci. U opasnosti i deca jer se otrov baca na igrališta, u dvorišta vrtića..

PANČEVCI su se u nedelju, zajedno sa svojim kućnim ljubimcima, okupili ispred zgrade Opštine i pozvali nadležne da hitno nešto preduzmu, povodom masovnog trovanja pasa i mačaka poslednjih meseci. Protest je održan, uz moto "Danas pas, sutra dete", a učesnici su upozorili da su, osim životinja, u velikoj opasnosti i mališani pošto trovači koriste otrove koji su zabranjeni i veoma opasni.

Prema rečima Željka Stojčića, u poslednjih mesec i po dana otrovano je oko 80 mačaka i pasa. On ističe da, iako građani imaju odličnu saradnju sa policijom, počinilac ovog gnusnog dela nije pronađen. Gotovo svakog dana u nekom delu grada građani nalaze mrtve životinje.


PROČITAJTE JOŠ:
Šetnja Avalom nekad neugodna

- Oni koriste otrove "furadan" i "kreozan", koji su izuzetno opasni i zabranjeni, a nabavljaju ih putem oglasa - kaže Stojčić. - Koliko su jaki, govori i to što psi umiru za sedam-osam minuta. Kad počne dejstvo otrova, mačke beže u podrume, žbunje, kriju se. Zabrinjavajuće je što ih bacaju i na dečja igrališta, dvorišta vrtića, svuda. Ako bi, ne daj bože, neko dete zgazilo na taj prah, u roku od nekoliko minuta bi nastupilo trovanje. Na sreću, tih situacija još nije bilo.

Naš sagovornik ističe da je najgora situacija u naselju Kotež 2, gde je ubijeno dvadesetak životinja. Dodatno poražava činjenica da je reč o psima koji su čipovani, vakcinisani, živeli su tu sedam-osam godina i nikoga nisu dirali.


PROČITAJTE JOŠ: "Čistoći" nedostaju čistači

- Možda je kontradiktorno, ali osim što želimo da skrenemo pažnju na trovanje, hoćemo da ukažemo i na sve veći broj pasa na ulicama - kaže Stojčić. - Gotovo svakodnevno imamo dva-tri nova psa, i isto toliko legla štenaca. Pošto su tek rođeni, oni teško prežive. Ljudi čuvaju pse dok su mali i slatki, a kad počnu problemi sa, recimo, grickanjem ograde, onda ih jednostavno izbace na ulicu, jer neće više da vode računa o njima.
SPONTANO OKUPLjANjE

NEZADOVOLjNI građani kažu da su se spontano okupili i da nijedna organizacija niti stranka ne stoji iza njih. Kako su nam rekli, žele samo da skrenu pažnju rukovodstvu grada, ali i ostalim nadležnim institucija, na problem sa kojim se suočavaju poslednjih meseci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Mladja

06.08.2019. 06:13

@Dejan Maksic - Adresa trovaca je tu gde ste dosli da protestvujete i zalite se, opstina. Komunalni inspektori su saucesnici u ubistvima zivotinja jer pomazu ubice i prikrivaju iste (normalno iz interesa novcanog). Pisem iz vlastitog iskustva.

Što smo jaki iza tastature

06.08.2019. 11:48

@Dejan Maksic - E da naletiš na mene, pa da vidiš kako trne brada...

Deda Panta

05.08.2019. 12:26

Ako ne možeš neprijatelja ti ubi psa ili mačku, bićeš heroj sa kokošarnika. Važna je hrabrost i stranačka knjižica.