Priznali krađu mača sa spomenika, braniće se sa slobode

J. D. Ljutić

01. 08. 2019. u 12:43

U Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu saslušana su sva trojica osumnjičenih za krađu mača sa spomenika Sibinjanin Janka u Zemunu, nakon čega su pušteni da se brane sa slobode

Признали крађу мача са споменика, браниће се са слободе

Foto: Tanjug

STUDENTI Milija Č. (20), Jovan S. (20) i Bogdan M. (25), koji su uhapšeni zbog sumnje da su izvršili krivično delo krađa, odnosno da su 31. jula, u noćnim satima, oštetili spomenik Sibinjanin Janka u Zemunu i ukrali mač koji je bio sastavni deo spomenika, saslušani su u Trećem osnovnom tužilaštvu u Beogradu. Njima nije određen pritvor i braniće se sa slobode.

Oni su, kako nezvanično saznajemo, načelno priznali delo, tvrdeći da nisu imali lošu nameru, niti su hteli da ukradu mač. Ispričali su da su te noći bili u provodu i da su se, jednog trenutka, našli ispred spomenika i hteli malo bolje da ga pogledaju.

Tako su se, kako tvrde, obreli i pored mača, za koji su konstatovali da se skida. Uzeli su ga, malo se "poigrali" i potom mač ostavili pored spomenika i otišli u provod dalje.

STUDENTI ARHITEKTURE I VAJARSTVA OSUMNjIČENI su, inače, studenti, od kojih jedan arhitekture, a drugi vajarstva. Sumnja se i da su u vreme izvršenja krivičnog dela bili pijani, kao i da je sa njima u društvu te noći bila jedna devojka, koja je dok su se mladići bavili mačem, sve vreme provela u automobilu i ništa ne zna o krivičnom delu koje su izvršili njeni prijatelji.

Međutim, kako saznajemo, ubrzo su se vratili do spomenika, jer su shvatili da bi neko, možda, mogao da vidi mač i ukrade ga. Zbog toga su "plen" pokupili sa trotoara i odneli ga kući, s namerom, kako kažu, da ga sutradan ujutru odnesu u Opštinu i vrate.

Međutim, Milija Č. i Jovan S. su neposredno nakon krađe mača "pali" u ruke policije, dok je Bogdan M. uhapšen juče.

Tužilaštvo nije tražilo da se osumnjičenima odredi pritvor jer nisu ranije osuđivani, kao i zato što su priznali delo, a mač je vraćen nadležnima. Ipak, krivični postupak se nastavlja saslušavanjem svedoka i predstavnika Opštine kao oštećenih, a osumnjičeni će se dalje braniti sa slobode.
Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (8)

Bane

01.08.2019. 17:17

Očigledno im neko pravno stručan rekao šta treba da kažu, ( nismo ukrali, samo smo hteli da ga pogledamo i da ga vratimo ) to po našem zakonu nije krađa, a samim tim ni krivično delo !

Vozd

01.08.2019. 17:38

Bakar je na ceni i dalje , i u staro gvozdje moze da se dobro unovči . Pa se jos brane sa slobode !!

Vs

01.08.2019. 19:11

Poneko uzme mobilni sa tudjeg stola u kaficu, samo da pogleda slike pa ce sutra da ga vrati

Zex

01.08.2019. 19:45

.... i takve studente sto niste napisali stvarno šta su.. i trebalo ih je izraziti i da svake nedelje sledećih 10 godina donose cveće...

po Džepu je lek

01.08.2019. 21:57

Pa jel mora uvek najgori da budemo..Treba uvesti neku kaznu za namerno blaćenje časti Srbije u svetu gde će kazna biti novčana,milionska. Za ovakve protuve to je mnogo veća kazna od zatvora.

Mija Pećanac

02.08.2019. 16:40

Najbolja kazna bi bila da mesec dana održavaju čistoću na celom prostoru oko spomenika i to strogo kontrolisati .Ne košta ih ništa a ima vaspitni karakter.