Odbornici Skupštine Grada Beograda usvojili su danas odluku o sistemskom čišćenju grafita u Beogradu koje će biti u nadležnosti JKP “Gradska čistoća”, a za taj posao iz gradske kase biće izdvojeno u naredne tri godine milion i po evra.

Prema rečima zamenika gradonačelnika Gorana Vesića odluka o čišćenju grafita je od posebnog značaja, jer, kako kaže, nisu lepa slika na fasadama i kulturnim spomenicima grada.

“Ja često govorim da mi najviše smetaju grafiti, njih nema samo u Beogradu, imaju ih i drugi veliki evropski gradovi. Mislim da je vreme da sistemski rešimo taj problem”, rekao je Vesić u gradskom parlamentu.

PROČITAJTE JOŠ - Evo šta donosi novi Statut Beograda

Kaže da će, osim čišćenja grafita, postojati i obaveza da se očišćene i nove fasade premazuju antigrafitnom tečnošću koja, objašnjava Vesić, sprečava nanošenje novih grafita na objekte.

U narednih nekoliko meseci, ukazuje Vesić, uvešće se i obaveza da investitori koji grade nove zgrade unapred zaštite fasade antigrafitnom tečnošću.

Osim toga, antigrafitna tečnost biće premazivana i na stubovima javne rasvete.

Vesić je istakao da to neće važiti za murale, koji, kaže, ulepšavaju grad, i najavio da će Grad odretiti posebna mesta za murala gde će praviti konkurse i pozivati umetnike da iscrtavaju murale.

Odbornici gradskog parlamenta usvojili su danas i predlog o obeležavanju Dana komunalne delatnosti, a prema rečima zamenika gradonačelnika to će biti način da se Grad oduži svim komunalcima koji obavljaju važan posao u gradu.

Tog dana, naveo je Vesić, komunalci će se predstavljati Beograđanima i pokazati kako izgleda jedan njihov dan, šta su sve do sada uradili i izneti dalje planove.

Vesić je kazao i da je ponosan što je Beograd drugu godinu zaredom komunalcima isplatio 13-tu platu.

Dan komunalne delatnosti obeležavaće se prve nedelje septembra.