Evo šta donosi novi Statut Beograda

Tanjug

25. 07. 2019. u 14:32

Skupština grada Beograda usvojila je danas odluku o promeni Statuta grada kojim se gradu proširuju nadležnosti, i po kojima će Beograd imati 10 gradskih i sedam prigradskih opština sa većim ovlašćenjima

Ево шта доноси нови Статут Београда

Foto: P. Mitić

Skupština grada Beograda usvojila je danas odluku o promeni Statuta grada kojim se gradu proširuju nadležnosti, i po kojima će Beograd imati 10 gradskih i sedam prigradskih opština sa većim ovlašćenjima.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić, obrazlažući rešenje tokom rasprave u gradskom parlamentu, rekao je da je Nacrt Statuta bio predstavljen u Briselu, s obzirom da se 70 odsto propisa koji treba da se usklade na putu Srbije ka EU, odnosi na lokalne samouprave.

Jedna od najvažnijih promena je to što će 10 gradskih opština ubuduće vršiti legalizaciju do 400 metara kvadratnih i izdavati građevinske dozvole do 1.500 metara kvadratnih.

Prigradske opštine će vršiti legalizaciju do 3.000 i izdavati građevinske dozvole do 5.000 kvadratnih metara, a dobiće i pravo da van plana generalne regulacije donose urbanističke planove, uz saglasnost Grada Beograda, što će tim opštinama omogućiti da se brže razvijaju i bolje privlače investitore.

Statut će omogućiti da prigradske opštine, uz saglasnost grada, imaju svoja javna preduzeća, kao i da grad svoje izvorne nadležnosti može da prenese na prigradske opštine, što do sada nije bio slučaj.

Vesić je naveo da je suština izmena približavanje građanima mesta odlučivanja, tako da ne moraju da putuju više desetina kilometara da bi završili neki posao, pa će se osnivati posebni uslužni centri sa raznim službama u opštinama, pogotovo prigradskim.

Pročitajte još - Vesić: Početak izgradnje metroa za godinu i po


Rekao je da je izmenama predviđena mogućnost prenošenja izvornih nadležnosti grada na opštine, te da prigradske opštine mogu da osnivaju javna preduzeća.

Opštine, gradske i prigradske, moći će da ulažu u javne objekte i javne površine, pa će opština, recimo, moći da uredi park, dečje igralište, ali i vrtić ili školu. Opštine će mo ulažu u nekategorisane puteve u skladu sa Zakonom o putevima, ali i da grade ili obavljaju, uz saglasnost grada, deo komunalne delatnosti kao što su, recimo, pijace ili groblja.

Grad je dobio velike nadležnosti u poljoprivredi Zakonom o glavnom gradu, i deo svojih nadležnosti prebaciće na opštine koje će moći da osnuju poljočuvarske službe.

Zamenik gradonačelnika je naveo da nije zadovoljan nivoom decentralizacije koji se postiže izmenom tog dokumenta, jer je taj nivo ograničen postojećim Ustavom i ne prepoznaje beogradske opštine kao jedinice lokalne sampouprave.

Očekuje da će se ta nepravda ispraviti promenom Ustava.

foto P.Mitić


VESIĆ: NAJVEĆI IZNOS BUDŽETA U ISTORIJI BEOGRADA JER GRAD NAPREDUJE I IMA PRIHODE


Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je danas da je rebalansom predviđeno da budžet grada i gradskih opština iznosi 1,134 milijarde evra, veći je za 4, 61 odsto u odnosu na sadašnji, što je, kako je rekao, najveći iznos u istoriji Beograda i govori o njegovom napredovanju.

"Sva fiskalna merila ukazuju na bolje prihode, to nije moguće negirati", rekao je Vesić, u pauzi sednice gradske skupštine, na čijem dnevnom redu je i rebalans budžeta.

Prema njegovim rečima, fiskalni deficit grada je 7,9 odsto ukupnih budžetskih rashoda, što je manje od 10 odsto koliko zakon dozvoljava, ali ga zapravo nema jer je pokriven suficitom iz prošle godine.

On je rekao da je veći prihod od poreza na dohodak građana za 3,4 odsto, od čega se najveće povećanje odnosi na porez na zarade, u iznosu od četiri odsto.

Prosečna zarada u Beogradu, rekao je Vesić, iznosi 575 evra, što se odražava na prihode u budžetu, a nezaposlenost je ispod 10 odsto.

On je rekao da će rebalansom najviše dobiti obrazovanje i naglasio da danas u obdaništa ide 74.000 dece. "To je 71 odsto dece, dok je u vreme gradonačelnika (Dragana) Đilasa 46.000 dece išlo u obdaništa", rekao je Vesić, navodeći da ; Grad izdvaja dva puta više za subvencije nego tada.

Objašnjavajući zašto je povećana stavka za kabinet gradonačelnika i zamenika gradonačelnika, on je rekao da to nije za plate već je neophodno angaživati stručnjake kad se pregovara s velikim kompanijama.

"Nijedna gradska uprava na svetu nema dovoljne kapacitete za to", rekao je Vesić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

lex

25.07.2019. 15:33

Шта је било са идејом са се оснују општине Авалски венац (или Градска општина Жрнов) и Градске општине Дунавски венац? Могли сте бар да промените мапе општина...зашто Врчин да припада Гроцкој када се географски више наслања на Вождовац?