Radojičić: Beograd ima velike ciljeve za koncept smart sitija

Tanjug

23. 05. 2019. u 14:30

Grad Beograd je napravio prve, važne korake na uvođenju koncepta “pametnog grada” i u tome ima velike ciljeve koje planira da ostvari, poručio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić

Радојичић: Београд има велике циљеве за концепт смарт ситија

Foto: Tanjug

Grad Beograd je napravio prve, važne korake na uvođenju koncepta “pametnog grada” i u tome ima velike ciljeve koje planira da ostvari, poručio je gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.


Na otvaranju konferencije o pametnim gradovima u Jugoistočnoj Evropi “Smart City SEE19”, Radojičić je rekao da je uspostavljanje koncepta “pametnog grada” dugotrajan proces i u tom poslu se nikada ne stiže do kraja.


"Svaki dan i svake nedelje u Beogradu se na skupovima poput današnjeg priča o pametnim gradovima”, rekao je Radojičić i naveo da je u uspostavljanju “pametnog grada” važna razmena iskustava, pa u tom smislu vidi i doprinos ove konferencije.


Naveo je da se inače teško uči na tuđim iskustvima, ali da je to možda lakše u oblasti razvoja koncepta “pametnih gradova” jer se tako, dodaje, iz iskustava drugih lakše dolazi do cilja.


“Važno je da većina građana razume koncept 'smart sitija' i njegove prednosti koje olakšavaju njihov svakodnevni života”, kaže Radojičić.

PROČITAJTE JOŠ: Radojičić: Za uništavanje ambrozije duplo više novca


On naglašava da koncept “pametnih gradova” omogućava gradovima da funkcionišu racionalnije i bolje i utiču na podizanje kvaliteta života.


Za koncepte “smart sitija” i “grin sitija” rekao je da su komplementarni, te naglasio da Beograd ima velike ciljeve i u sistemu javnog transporta, upravljanja otpadom, komunikacije i da u tim oblastima postoje pilot projekti koji se sprovode.


Istakao je da je u ostvarivanju koncepta “smart sitija” važna saradnja Grada Beograda i Republike, te da je siguran da će u toj oblasti biti postignuti uspesi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Nenad J.

23.05.2019. 14:47

Mozda bi bilo dobro da pre tog pametnog grada, malo ocistite ulice i setalista, sklonite prosjake u socijalne ustanove, napravite da javni prevoz bude dostojan coveka - bez guzvi i cist...