GRADSKO saobraćajno preduzeće "Beograd" kupilo je dva turistička autobusa marke "iveko" sa 55 mesta, za nešto više od 74 miliona dinara. Na pitanje kako će GSP da koristi ove autobuse, "Novosti" nisu dobile odgovor zvaničnika. Dok nas gradsko prevozničko preduzeće upućuje na Sekretarijat za gradski prevoz, sa ove adrese nam javljaju da bi, ipak, trebalo da nam odgovori GSP.

Ovaj prevoznik je tender za kupovinu autobusa raspisao u novembru, ali su pristigle ponude odbijene kao neprihvatljive. U skladu sa zakonom, uprava preduzeća je, zatim, sprovela pregovarački postupak i poziv za podnošenje ponuda upućen je "Remont Erakoviću" iz Klisa u Hrvatskoj i "Autobusu" iz Novog Sada. Odlučeno je da se autobusi marke "iveko" nabave od novosadske firme "Autobus", i to za 74.268.000 dinara, odnosno 621.848 evra. Prema tenderskoj dokumentaciji, objavljenoj na zvaničnom sajtu Grada Beograda, u cenu ulaze i dijagnostički uređaji, oprema i alati, kao i troškovi carine i obuka kadrova, a samo vozila koštaju 71,1 milion dinara.


PROČITAJTE JOŠ:
Slede rekonstrukcije vodovodnih cevi u prestonici, najobimniji radovi u ovim delovima grada

Kada se zna da je cena prosečnog solo autobusa koji se koristi za prevoz putnika u javnom prevozu oko 130.000 evra, računica kaže da je GSP po ceni dva turistička mogao da kupi četiri vozila za prevoz građana.

Upućeni iz GSP kažu da je poslednji autobus ovog tipa, za turističke namene, gradski prevoznik kupio pre 18 godina i da se koristi za "potrebe preduzeća". To zapravo znači da autobus može da se iznajmi za prevoz putnika, za prevoz stranih delegacija koje posećuju prestonicu, sportskih timova koji gostuju u Beogradu i slično. Ujedno, koristi ga i 25 sindikata da svoje članove vode na izlete, na rekreativne oporavke širom Srbije, ali i do destinacija u Grčkoj. Poslednji put, u novembru 2018. godine je, na primer, jedan od 25 sindikata GSP svoje članove vodio u Solun upravo pomenutim autobusom.


PROČITAJTE JOŠ:
Rasvetu skidaju posle Sretenja

RASPISUJU NOVU JAVNU NABAVKU

PREMA najavama gradskih čelnika, uskoro bi trebalo da se raspiše i javna nabavka za kupovinu autobusa koji će se koristiti za prevoz putnika. O kojem broju vozila je tačno reč, još se ne zna, pošto su nadležni nekoliko puta menjali odluke.