NOVINE PRILIKOM UPISA U VRTIĆ: Kod privatnika sa pečatom iz grada

B. Borisavljević

04. 01. 2019. u 22:15

НОВИНЕ ПРИЛИКОМ УПИСА У ВРТИЋ: Код приватника са печатом из града

Slavko Gak Foto N. Skenderija

Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, najavljuje novine prilikom upisa u predškolske ustanove. Liste neupisanih, vrtići će slati komisiji na odobrenje

UPIS u privatni vrtić, ako za dete ne bude bilo mesta u državnom, više neće biti moguće bez odobrenja Grada, odnosno nadležnog sekretarijata, otkriva Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, u razgovoru za "Novosti". Govoreći o planovim za 2019. godinu, on najavljuje uvođenje video-nadzora i alarma u sve predškolske ustanove, rekonstrukciju i kupovinu opreme za škole, obnovu vrtića...

Od uvođenja subvencija Grada, otvaranje privatnih vrtića je postao unosan biznis, a njihov broj je izjednačen sa brojem državnih. Gak kaže da se saradnja sa privatnicima nastavlja, ali ističe da je hiperprodukcija mesta u privatnim vrtićima pokazala svoje mane izražene u nedovoljnom kvalitetu, pa će u 2019. godini biti balansiranija. Kako objašnjava, to znači jaču kontrolu uslova, verifikacije, ali i obima subvencionisanja.

* Iz gradske kase se dotira novac i roditeljima koji žele da im dete pohađa privatno obdanište, kao i onima čiji jedan ili oba roditelja ne rade. Sa druge strane, pak, na listi čekanja su deca zaposlenih, koji ne mogu da plaćaju privatni vrtić, čak ni uz subvenciju. Kako uvesti red?

- Nažalost, ima i takvih slučajava. Upravo zbog toga želimo da uvedemo red u izdavanje odbijenica. Biće nemoguće da neko dobije odbijencu u državnom vrtiću, sa kojom automatski odlazi u privatni i upisuje dete. Uz subvenciju Grada u privatnim vrtićima boravi skoro 17.000 dece. Samo ove godine, na ime refundacije isplaćeno je više od tri milijarde dinara, od početka primene odluke čak 6,4 milijarde.

Pročitajte još - DNEVNI BORAVCI ZA NAJMLAĐE: Vrtići čuvaju decu na nekoliko sati

* Kako će to da se sprovede u praksi?

- Ubuduće će državni vrtići Sekretarijatu dostavljati liste dece za koju nema mesta, a komisija, koja će zasedati svakog meseca, odobravaće izdavanje odbijenice. Ne može ostati neupisano dete čija su oba roditelja zaposlena ili je u grupi prioriteta, kao treće i svako naredno dete, a da mesto ili subvenciju dobije neko kome vrtić nije jedina opcija.

VASPITAČICE - Grad razmatra mogućnost da i ove godine, na uvećanu republičku osnovicu, zadrži povećanje plata za vaspitače i ostale zaposlene u predškolskim ustanovama, kao što je bilo i prošle godine - ističe Gak. - Reč je o izuzetno odgovornom poslu, koji mora biti adekvatno plaćen. Takođe, tražimo način da od drugog polugodišta povećamo primanja učiteljicama koje rade u produženom boravku, pošto su ona izuzetno mala.

* Prošle godine ste najavili uvođenje video-nadzora i panik-tastera u sve predškolske ustanove. Dokle se stiglo sa tim projektom?

- Novac za ovaj projekat je određen, a u naredna tri meseca će biti raspisan tender za nabavku opreme. Cilj nam je još veća bezbednost dece, ali i zaštita imovine, koja pripada Gradu, i van radnog vremena.

* Kako će to funkcionisati na terenu?

- Sve predškolske ustanove će dobiti video-nadzor i alarm-sisteme. Svaka opština imaće posebno opremljen centar, koji će primati informacije iz vrtića sa te teritorije. Takođe, postojaće i centralni monitoring-centar, gde će se prikupljati informacije iz svih predškolskih ustanova, koji će raditi 24 sata. Kada se aktivira alarm u obdaništu, biće obaveštene sve nadležne službe. Iako smo razmišljali o iznajmljivanju neophodne opreme, ipak će ona biti kupljena, jer je to isplativije.

* Budžet namenjen obrazovanju iznosi oko 190 miliona evra.Koje su najvažnije investicije u ovoj godini?

- Izgradnja nove škole u Leštanima, za koju će ovih dana biti objavljen tender, gasifikacija OŠ "Stefan Nemanja", čime će konačno biti rešen problem grejanja u ovoj ustanovi. Takođe, izabran je i izvođač radova za rekonstrukciju OŠ "Kralj Petar Drugi Karađorđević", koja će biti rađena u saradnji sa Kancelarijom za javna ulaganja.

* Koje obrazovne ustanove su još na spisku?

- Za sređivanje OŠ "Duško Radović" biće izdvojeno oko 120 miliona dinara, "Canu Marjanović" u Sopotu - 37 miliona, za koju je raspisan tender. Zajedno sa Kancelarijom, radiće se rekonstrukcija OŠ "Vladimir Rolović" (78 miliona), kao i OŠ "Branko Ćopić" (110 miliona). U ovoj godini biće kompletno rekonstruisana i Zemunska gimnazija, kao i vrtić "Sveta Petka".

Pročitajte još - KONTROLA PRIVATNIH VRTIĆA: Varaju na broju dece i obrocima

* Ima li novca za opremanje škola?

- Za opremanje obrazovnih ustanova planirano je 200 miliona dinara. Ali, neophodno je da škole pošalju zahteve. U prošloj godini, one koje su tražile sredstva za opremu, novac su i dobile.

DEPANDANS U RAKOVICI

* Da bi dobili upotrebnu dozvolu, investitori moraju izgraditi i depandans za potrebe vrtića. Da li je, do sada, Grad zakupio ili kupio neki prostor po tom osnovu, kako bi ga "pretvorio" u vrtić?

- U toku je postupak kupovine depandansa u Vodovodskoj ulici u Rakovici. Reč je o prostoru od oko 600 metara kvadartanih, poslali smo ponudu investitoru i čekamo odgovor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

Vozd

04.01.2019. 22:24

"Majke " upisuju decu u vrtiće , iako su na trudničkom ili biriou rada ili nerade uopšte !!! Kontrole nepostoje , vaspitačice nesmeju da komentarišu i zale , a sve o trošku drzave koja nema para !! Učinite nešto , barem jedan članak u novinama za grad Beograd

Marija

18.01.2019. 18:42

@Vozd - Ma sve si u pravu. Evo ja ne radim a zelim. Ne mogu dete upisem u privatni zbog jedne plate koju suprug doprinosi i nemam izbora a drtavni kazu nema mesta, eto nisam prioritet. Ponavljam zelim da radim ali jel to znaci da dete od godinu dana trebam puno radno vreme da ostavim samo kuci jer Boze moj ja za vrticnisam prioritet? Pre nego sto lupis neki glup komentar, trebas d razmislis sta si hteoda kazes!

goran

05.01.2019. 17:21

Bravo treba maltretirati roditelje do daske i država,zašto to samo da rade poslodavci -robovlasnici.

Ivana

22.08.2019. 13:53

Ovo je sve lepo,ali evo ja imam zivi primer,ne mogu da produzim deci subvencije za privatni vrtic posle 3 godine,jer smo muz i ja na razlicitim adresama.