Plata upravniku preko Infostana

M. S.

25. 12. 2018. u 16:41

Usvajanjem izmena propisa u komunalnom preduzeću, uskoro će biti omogućen objedinjeni sistem naplate održavanja zgrada. Ovakav način uplate nije obavezan, treba više od polovine stanara da pristane

Плата управнику преко Инфостана

Foto T.Ćirić

TAKSA za angažovanje upravnika stambene zajednice, naknada za investiciono i tekuće održavanje ubuduće će stanarima moći da stiže preko uplatnice "Infostana". Kao što je ranije bilo najavljeno, a sada je omogućeno usvajanjem izmena odluke o promeni osnivačkog akta JKP "Infostan i tehnologije", sada će ovo preduzeće i ovu uslugu uvrstiti u svoju ponudu.

Ovakav način uplate takse upravniku zgrade nije obavezan. Primenjivaće se isključivo ako se više od polovine stanara jedne zgrade dogovore da ovim putem izmiruju obaveze. Takođe, stanari mogu da odluče i da li će preko uplatnice "Infostana" da plaćaju samo upravnika, tekuće ili investiciono održavanje ili sve zajedno. Ovo pitanje mora da se nađe na dnevnom redu skupštine stambene zajednice, pa ukoliko se za to odluči većina, zahtev "Infostanu" podnosi upravnik-komšija ili predstavnik firme za profesionalno upravljanje.

Kako je ranije rečeno u "Infostanu", ovakav zahtev za zaključenje ugovora za uvođenje ovih troškova u sistem "Infostana", uz potpisanu odluku stambene zajednice, podnosi se u sedištu preduzeća u Danijelovoj 33. Neophodno je da upravnik donese odluku stambene zajednice o saglasnosti, odnosno izvod iz zapisnika sa sednice koji su overili i potpisali stanari.

Ako zgradu zastupa profesionalni upravnik, neophodan je i ugovor između stambene zajednice i firme za profesionalno upravljanje, u kom je naznačeno da upravnik može da zaključi ugovor sa "Infostanom" u ime stanara. Prilaže se i evidencija svih stanara uz mesečni iznos zaduženja za svakog od njih.

PLAĆANJE I NA TEKUĆI RAČUN

UKOLIKO stanari ne budu želeli da preko uplatnice "Infostana" izmiruju svoje obaveze prema upravniku, to mogu da učine uplatom na račun upravnika. Kada je reč o tekućem održavanju, ukoliko imaju ugovor sa "Gradskim stambenim", oni već preko računa "Infostana" plaćaju tu stavku - održavanje zgrade sa liftom ili bez lifta. Ukoliko im zgradu ne održava "Gradsko stambeno", naknadu za tekuće održavanje takođe uplaćuju na račun stambene zajednice ili neke druge firme sa kojom zgrada sklopi ugovor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije