Ulica kneza Miloša – mesto na kome grad najbolje pulsira

NovostiOnline

22. 11. 2018. u 12:03

Nekada sokaci, a danas prepoznatljive i na gugl mapama. Ulice Beograda, njih 34 od imenovanja daleke 1872. godine nisu promenile naziv. Među njima i žila kucavica – ulica kneza Miloša.

Улица кнеза Милоша – место на коме град најбоље пулсира

NEKADA sokaci, a danas prepoznatljive i na gugl mapama. Ulice Beograda, njih 34 od imenovanja daleke 1872. godine nisu promenile naziv. Među njima i žila kucavica – ulica kneza Miloša.

Istorija će ovog vladara upamtiti kao utemeljivača moderne srpske države koji je, iako nepismen, imao istančan državnički i diplomatski duh. Istoimena ulica u potpunosti predstavlja ime svog nosioca.

Tokom svoje istorije, Kneza Miloša je bila i ostala najtraženija adresa diplomatskih misija, ministarstava i srpske kulturne i poslovne elite. Duž ulice, Beograd je 1894. godine dobio prve tramvaje koji su „jurili” 10km/h između Dorćola i Topčidera. U ovoj ulici je, pedesetih godina 20. veka, uveden i prvi gradski semafor.

Poslednjih nekoliko godina ova ulica se transformiše i u izuzetno mesto za stanovanje. Budući status epicentra modernog života u centru prestonice ova ulica poneće zbog velikog broja stanova koji će nositi adresu Kneza Miloša.

Nekada zvana Topčiderski drum jer je spajala Narodnu skupštinu sa vladarevom rezidencijom u Topčideru, ova ulica danas na najbolji način spaja poslovni i životni duh glavnog grada. Tome u prilog idu i najavljeni planovi gradskih vlasti za kompletnu rekonstrukciju ulice koja počinje ove godine i koja podrazumeva proširenje saobraćajnica, uvođenje biciklističkih staza, video nadzora, novih javnih garaža i drvoreda.

Sjaj nekada najvećeg korzoa koji se prostirao duž ulice, a u skladu sa savremenim tempom života upotpuniće i novi rezidencijalni koncepti stanovanja.

Jedan od najvećih, najluksuznijih i najtraženijih jeste Kneza Miloša Residence koji ušuškan u krugu ključnih kulturnih, diplomatskih, komercijalnih i rekreativnih sadržaja budućim stanarima nudi prestiž života u centru grada uz minimum buke i bez infrastrukturnih boljki koje često prate epicentre prestonice.

Ovo luksuzno stambeno naselje spuštaće se kaskadno nizbrdo prema Savskom amfiteatru, sa fasadama prema ulicama Kneza Miloša, Vojvode Milenka i Sarajevske. U njemu će biti sedam zgrada, od kojih su tri, u skladu sa istorijskim nasleđem, zaštićene zgrade iz prve polovine 20. veka.

Izgradnjom ovog kompleksa i njima će biti vraćen prvobitni sjaj. Kneza Miloša Residence će imati 226 luksuznih apartmana, od 30 do 180 kvadratnih metara stanova i penthausa, sa baštenskim prostorom ili krovnom terasom.

Novo stambeno naselje biće slika životnog prostora lišenog hladnoće poslovnih jedinica. Iako će postojati kancelarijski i maloprodajni prostor sa spoljnih strana, pravi biser ovog naselja biće uređeno dvorište sa zelenilom kao zajednički otvoreni prostor za opuštanje i druženje, zatim atrijum, i najsavremeniji spa i fitnes sadržaje. Iako je ovaj kraj poznat po uskim bočnim ulicama,dolazak novih stanara neće opteretiti postojeću infrastrukturu jer je predviđena gradnja podzemne garaže sa 400 mesta.

Izgradnjom Kneza Miloša Residence biće vraćen sjaj najveće gradske promenade.

Nekada široka, kaldrmisana aleja, sa stoletnim hrastovima doživeće novi sjaj, ali i oživeti nekadašnji naziv kojim se grad toliko ponosio – beogradski Šanzelize.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

milivoje

22.11.2018. 18:38

ulica kneza milosa do 1944 zvala se milosa velikog. jer knezova je mnogo i nemaju znacaj kao sto milos ima za srbiju. zato je on bio veliki. ali onda je dosao veliki jb i milos veliki je postao ''samo'' knez.

Zaja

22.11.2018. 20:47

Zaista, pa zasto ne vratimo taj naziv Miloisa Velikog. Ja ustvari i dan danas tu ulicu tako nazivam. Ali mislim da nije izmenila taj naziv Milosa Velikog 1944. godine jer je taj naziv imala i 60-tih godina. Ali zaista jedan je Milos Veliki.