TAMAN što su odmorili od zvuka građevinskih mašina zbog podizanja "Lidla", žitelji Ulice kneza Višeslava u Rakovici ponovo se bude uz njih. Svega nekoliko metara od ovog prodajnog lanca, uveliko niče stambena zgrada. Kako su nam rekle najbliže komšije, radovi napreduju iz dana u dan, ali informacije o objektu, van onoga što je očigledno, ne znaju, budući da je tabla sa podacima, slučajno ili namerno, skrivena od pogleda.

Nova zgrada u izgradnji komšiluku bode oči, budući da na placu sa neparne strane ulice godinama nije bilo ničeg. Da sve bude još neobičnije, budući stambeni objekat skoro da se naslanja na lokalni auto-servis.

- Radovi su počeli pre dva, dva i po meseca, a, koliko sam čuo, stanovi se već prodaju, i to po ceni od 800 evra po kvadratu - kaže nam jedan od stanara iz susednog naselja Cerak. - U poslednje vreme građevinari su sve vredniji, jer mi se čini da zgrada iz sata u sat postaje sve viša. Dešava se da naprave pauzu u radu od nekoliko dana, ali to nema uticaja na napredovanje zgrade.

Prolaznici jedva uspevaju da prikriju svoje iznenađenje pri prolasku kraj gradilišta, u šta su se reporteri "Novosti" i sami uverili. Neki od onih koji svakodnevno tuda prolaze, neretko zastanu da prebroje iza gradilišne ograde do kog se sprata stiglo. Trenutno ih je tri.

- Tabla koju je investitor postavio nalazi se sa donje strane objekta, nije baš očigledna, a i ne daje potpune informacije o gradilištu - kaže nam dobro upućen sagovornik. - Sudeći prema fotografiji budućeg izgleda, reč je o osmospratnici. Najvažniji podatak, a to je broj građevinske dozvole, nije upisan. To dovodi u sumnju da je reč o nelegalnom objektu.


Pročitajte još - Lidl otvara tri nove prodavnice 8. novembra


Prema rečima našeg sagovornika, ako se sve bude radilo po zakonu, retroaktivno dobijanje građevinske dozvole neće biti moguće, jer je plac morao da bude prazan pri apliciranju za nju. Ukoliko su znali da se gradi nelegalno, izvođač radova i nadzorni organ, rizukuju da ostanu bez licence za dalje poslovanje. Takođe, rizikuju i kupci stanova.

- Ukoliko se ispostavi da dozvola ne postoji, objekat bi morao da bude srušen. Međutim, to se još ni sa jednim nije dogodilo dosada, pa zato ljudi kupuju stanove. Ipak, veliki je rizik, jer ako počne sprovođenje uklanjanja, ko će ove ljude zbrinuti kad ostanu bez domova - pita se naš izvor, dobro upućen u temu.

NOVA BENZINSKA PUMPA

U BLISKOM susedstvu buduće zgrade, u Ulici pilota Mihaila Petrovića, gradi se benzinska stanica. Tačno ispod stambenog kompleksa, radnici su vredno radili u četvrtak na, kako se čini, završnom poslu.

Ni ovde tabla o osnovnim podacima o objektu nije bila primetna. Kako smo nezvanično saznali, ovde će biti smeštena pumpa "Petrol".