STANOVNICI Ulice Vladimira Matijevića i Belog bagrema u Žarkovu već godinu se brane od zmija i pacova. Glodari i gmizavci, koji su se namnožili u šutu ostavljenom posle rušenja trospratnice u komšiluku, opsedaju im domove, uništavaju komarnike, ulaze kroz prozore. Apele Žarkovčana da se lokacija očisti, Opština Čukarica je, prema rečima žitelja, ignorisala. "Novosti" očekuju odgovor od ove lokalne samouprave.

Prošlog avgusta nelegalna trospratnica u Ulici Vladimira Matijevića 14/a porušena je po nalogu građevinske inspekcije. Ogromnu količinu šuta koji je ostao vlasnici placa bili su dužni da očiste u roku od osam dana, ali to nisu uradili.


- Od avgusta prošle godine ovaj krš stoji i nema koga nismo zvali da nam pomogne - priča Jelka Stanković, čija se kuća nalazi tik uz porušeni objekat. - Zmije i pacovi počeli su ovde da se množe još tada, ali sada postaje neizdrživo! Pacovi su nam progrizli komarnike. U pokušaju da uđu u kuću, jedu i lajsne oko vrata. Prozore više i ne otvaramo! Namičem na njih buriće, stare stvari, čak sam i TA peć stavila kako ne bi mogli da priđu, ali... zmije samo gmižu. Imamo bebu i unuče od tri godine. Ne smemo same ni u sobi da ih ostavimo, a u dvorište zbog zmija ne smemo da ih pustimo!


PROČITAJTE JOŠ:
„Pametne ulice” broje vozila

Na poziv Gorice Zaharijević, koja stanuje dve kuće dalje od zapuštenog placa, dolazile su ekipe za dezinsekciju i deratizaciju, postavljale otrov po njenom dvorištu. Ipak, to nije bilo dovoljno da ubije i otera sve pacove.

Jelka Stanković pokušava da spreči ulazak gamadi

- Ne znamo šta da radimo - kaže uspaničeno Gorica. - Sve smo pokušali! Ekipe za deratizaciju koje smo mi zvali, ne smeju da postavljaju otrov na tuđem placu. Leto tek dolazi, biće sve toplije, a niko prozor ne sme da otvori, jer će gamad da nagrne unutra. Sve komšije iz ulice su se žalile opštini, ali rešenja nema.

Komšinice navode da su nekoliko puta zvale komunalnu i građevinsku inspekciju opštine. Da su išle čak i kod predsednika opštine Srđana Kolarića. Odgovor je, kažu, uvek isti - niko od njih nije nadležan.

- Jasno mi je da je dužnost vlasnika placa da po rušenju objekta ukloni i šut, ali ako vlasnik to neće i ne mogu da nađu način da ga nateraju da to uradi, ne razumem kako ne postoji neki mehanizam da to uradi Opština i tako zaštiti svoje građane. Ovo je veliki komunalni problem, a o mogućoj zarazi da i ne govorim. Ipak, u opštini svi samo sležu ramenima. Nije ih briga što se budimo i ležemo okruženi zmijama!


PROČITAJTE JOŠ:
Konačno krpljenje rupa u Kaluđerici

NA PLACU OSTALA KUĆICA

PORUŠENU trospratnicu, prema priči sagovornica "Novosti", od 1990. godine gradile su tri sestre. Nelegalni objekat vremenom je počeo da propada, pa se čak i nakrivio na susednu kuću. Zato je prema rešenju građevinske inspekcije porušen 19. avgusta prošle godine. Na istom placu, nalazi se i jednospratna kućica koja tada nije porušena. Okolni stanari kažu da 20 godina nije otvarana i da je i ona puna gmizavaca.