„Паметне улице” броје возила

С. Б. М.

11. 06. 2018. у 22:15

„Паметне улице” броје возила

У асфалт ће бити уграђени аутоматски бројачи саобраћаја / Фото В. Данилов

Надлежни уграђују сензоре на пет прометних престоничких саобраћајница. Апарати у асфалту скупљају податке о аутомобилима. Понуде за извођача радова комисија градске управе отвориће 6. јула

БУЛЕВАР Николе Тесле, улице Марка Челебоновића и Омладинских бригада, као и Јужни булевар и Вишњичка убудуће ће бити непрекидно снимане. У њихов асфалт биће уграђени аутоматски бројачи саобраћаја!

Ове улице од стратешког су значаја за планирање развоја саобраћајног система и битне су за оперативно управљање саобраћајним токовима на уличној мрежи Београда.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
КОЛАПС НА ГАЗЕЛИ: Осам аутомобила блокирало пут, полиција интервенисала

Уградњом бројача непрекидно ће се прикупљати подаци о броју и категороји возила по саобраћајним тракама, брзини којом се крећу.

Подаци се прикупљају преко сензора, а онда путем мреже мобилне телефоније преносе до централног рачунара у просторијама Центра за управљање саобраћајем у оквиру Секретаријата за саобраћај. Прикупљене информације, користиће се за доношење квалитетнијих одлука у области регулисања и управљања саобраћајем.

Одабрани добављач је дужан да обезбеди техничку документацију за постављање бројача као и сагласност за измену режима саобраћаја током извођења радова, да уговори претплату код провајдера мобилне телефоније на две године за пренос 500 мегабајта података месечно за сваку локацију.

Уједно, одабрани понуђач мора и да обучи петоро запослених из Секретаријата за саобраћај за анализу података, извештавања о тренутном стању саобраћаја, као и за редовно одржавање бројача.

Ко ће бити задужен за уградњу ових справа знаће се 6. јула, када је заказано отварање понуда, а по избору понуђача, одабрана фирма имаће рок од три месеца да угради ову опрему.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ:
ДИРЉИВ ГЕСТ МАЛИШАНА: Две представе за учитељицу

АНАЛИЗА

БРОЈАЧИМА је потребно прикупљати следеће врсте података: час, минут, секунда, дан, месец, година регистрованог проласка возила, брзина кретања сваког аутомобила, период заузетости индуктивне петље, категоризацију сваког снимљеног возила, да ли је то мотоцикл, аутомобил или аутобус.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Aranđel Mihajlović

12.06.2018. 11:56

Zašto se brojači vozila ne ugrade u Surčinskoj ulici , i Bulevaru Jurija Gagarina . Tu se golim okom može videti da su preopterećene , a u špicevima jedva prohodne .