UPOZORENjE ZA RODITELjE: Vakcina po slovu Zakona!

B. BORISAVLjEVIĆ

03. 02. 2018. u 17:15

УПОЗОРЕЊЕ ЗА РОДИТЕЉЕ: Вакцина по слову Закона!

Za svako dete mora biti dostavljena potvrda

Ministrstvo zdravlja o dopisu predškolskim ustanovama kojima se upozoravaju roditelji. Ako dete nije moglo da primi cepivo, potrebno mišljenje pedijatra

DOPIS, koji je upućen predškolskim ustanovama, da roditelji treba da donesu potvrdu o vakcinaciji i da su deca zdrava kako bi mogli da idu u vrtić, u skladu je sa Zakonom o zaraznim bolestima i Pravilnikom o imunizaciji, rečeno je "Novostima" u Ministarstvu zdravlja.

Kako ističu nadležni, zakonskim odrebama je predviđeno da se za svako dete koje se upisuje u predškolsku ustanovu mora dostaviti potvrda pedijatra o vakcinalnom statusu.

- Dete mora biti vakcinisano, ili nije primilo vakcinu ukoliko postoje privremene ili trajne medicinske kontraindikacije - navode u Ministarstvu zdravlja. - Ne sprovode se nikakve represivne mere, već samo ono što je u skladu sa zakonom i pravilnikom.

Dopis koji je upućen predškolskim ustanovama, da se potvrda o vakcinaciji mora doneti u roku od sedam dana ili deca neće moći da idu u vrtić, izazvao je paniku među roditeljima. Osnovni cilj ove mere, koja nije nova, jeste da se spreči širenje epidemije malih boginja na predškolske ustanove.

Mališani koji iz opravdanih razloga nisu još primili sve neophodne vakcine za njihov uzrast neće biti vraćeni kući iz obdaništa, ako su zdravi. Neophodno je samo da postoji pismeno mišljenje pedijatra zašto nije bilo moguće da dete primi cepivo. Panika u javnosti se podigla u oktobru prošle godine, kada je Dom zdravlja Stari grad odbio da izdaje potvrde za vrtić mališanima koji nisu vakcinisani MMR cepivom protiv malih boginja, zaušaka i rubeola. I tada je reagovalo Ministarstvo zdravlja.

OPŠTINE OD 573 obolela od morbila, najviše ih je sa opštine Palilula - 147, sledi Zemun sa 98, Novi Beograd - 70, Savski venac - 69, Čukarica - 44, Zvezdara - 32, Grocka - 24, po 22 obolele osobe su sa Voždovca i Rakovice, devet iz Obrenovca, osam iz Mladenovca, šest sa Vračara, pet iz Stare Pazove... U GZZJ beleže i da u 83 domaćinsta ima po dvoje i više obolelih.

- Vakcinisanje dece zakonska je obaveza, a potvrda za kolektiv izdaje se zdravoj deci koja mogu biti vakcinisana i nevakcinisana, s tim što za drugu grupu dece mora da postoji napomena da nisu primila vakcinu - saopštilo je u oktobru Ministarstvo zdravlja.

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, zaključno sa 30. januarom, u prestonici je registrovano 573 obolelih od morbila, od kojih 331 nije primilo MMR vakcinu.

OBOLEVAJU NAJVIŠE MALIŠANI

MEĐU obolelima od morbila u glavnom gradu najviše je dece, govore podaci Gradskog zavoda za javno zdravlje. Tako je registrovano 179 mališana sa malim boginjama, uzrasta od jedne do četiri godine, do 12 meseci ih ima 71, a starosti od pet do devet godina - 50 dece.

U uzrastu od 10 do 14 godina ima 22 obolela, od 15 do 19 godina - 18, od 20 do 29 godina - 45, od 30 do 39 godina - 127, a starijih od 40 - 61.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije