Stručnjaci sa Saobraćajnog fakulteta: Ovo su pravila u kružnom toku Slavija

Suzana Milošević

10. 12. 2017. u 17:58

Stanić i Čelar, ukazuju na pravila u kružnom toku Slavija. Nemogućnost brzog sagledavanja svih pet saobraćajnica zadaje glavobolje vozačima

Стручњаци са Саобраћајног факултета: Ово су правила у кружном току Славија

Foto P. Mitić

SAOBRAĆAJ Trgom Slavija oduvek je bio problem za mnoge vozače, potvrđuju stručnjaci sa Saobraćajnog fakulteta profesor dr Branimir Stanić i docent dr Nikola Čelar. Tako da i sadašnje rešenje, bolje od prethodnog, pojedine ipak stavlja na muke.

- To je sada petotračna kružna raskrsnica, a iskustva pokazuju da kružni tokovi ne bi trebalo da imaju više od tri trake, kako ne bi bilo mnogo preplitanja - navodi profesor Stanić. - Izdvajanjem žutih traka za javni gradski prevoz dobili smo dva koncentrična kružna toka koji zbunjuju vozače. Problem kretanja rešen je horizantalnom signalizacijom, ali je nevolja u tome što je ona "nevidljiva" kada je Slavija prekrivena vozilima.

Najveća enigma sada je ko, kad i gde ima prvenstvo kretanja. To vozačima stvara problem, pošto imaju tri stepena odluke.

- Prvo odlučuju o propuštanju pešaka kada prilaze kružnom toku. Onda moraju da vode računa o autobusima, tramvajima i taksi vozilima koji se kreću žutom trakom, i sve njih propuste. I tada dok "seku" žutu traku, moraju da obrate pažnju na sva vozila koja se kreću u tri trake unutar kružnog toka, da ih sve propuste i tek onda da uđu u željenu traku! Nemogućnost brzog sagledavanja svih pet traka ili brzog donošenja odluke u koju od mogućih tri da se uključe, mnogima zadaje glavobolje. Slično je i pri napuštanju kružnog toka. Najpre je potrebno dospeti u traku koja vodi ka izlazu, propustiti vozila javnog prevoza i na kraju ponovo propustiti pešake - ističe profesor Stanić.

Iako Zakon o bezbednosti u saobraćaju posebno ne definiše precizno pravila kretanja u kružnom toku, stručnjaci podsećaju na dva osnovna.

- Onaj ko ulazi u raskrsnicu dužan je da propusti sva vozila koja se kreću kružnim tokom - kaže docent dr Nikola Čelar. - U samom kružnom toku važi pravilo da je onaj ko menja saobraćajnu traku dužan da propusti sva vozila koja se tom trakom kreću! Baš zbog velikog broja ukrštanja, unutrašnja traka do same fontane ostaje najmanje iskorišćena.

Ujedno, Slavija je tok u koga se ulivaju saobraćajnice različitog ranga, pa je trebalo razmisliti o mogućnosti da ulice Svetog Save i Deligradska promene smer.

DESNO IZ BEOGRADSKE

VELIKA novina rekonstruisane Slavije jeste to što sada vozači iz Beogradske mogu da skrenu u Ulicu kralja Milana. I dok skretanje desno na ovom mestu pre nije bilo moguće, već su vozači morali da uđu u kružni tok, sada im je ovo omogućeno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (45)

dzordz

10.12.2017. 18:18

radim i ja u saobracaju, nekoliko decenija. i nikad nisam video ovo resenje sa 5 traka. dakle, vozaci izbegavajte slaviju, izbegavajte brankov most, izbegavajte gazelu, izbegavajte sve mostove popodne do 9 uvece, izbegavajte beograd! neka od beograda naprave pesacku oazu i pasnjake! jer ocito ne vole automobile

maniks

10.12.2017. 18:24

U prevodu izbegavajte Slaviju upotrebom vozila samo , samo pesaka i uzivajte uz zvuke fontane.

MatijaBG

10.12.2017. 18:25

TZv.vozači u Beogradu ne znaju da voze na autoputu od 6 traka,a kamoli na ovom kružnom toku,a saobraćajna policija,umesto da kažnjava,tapše po ramenu...

nenad

10.12.2017. 18:28

kruzni tokovi ne treba da budu podeljeni trakama,to je osnovni problem.ja ne znam gde zive ovi nasi strucnjaci.obesmislili su svaki kruzni tok u gradu ucrtavajuci ove trake.

Logic

10.12.2017. 18:33

Molim osvežite nam memoriju: ko su nosioci ovog projekta, da li je bilo razmatranja ovih problema na početnom pregledu rešenja i koji su razlozi da se očigledne teškoće ignorišu.

Mihajlo

10.12.2017. 18:39

Koja sad pešake da pustamo, kad su pešaci izmešteni van kružnog toka, o čemu ovaj priča?

Svasta

10.12.2017. 18:43

Previše uslova da bi se ušlo u tok . Prvo pešaci ( a ima ih), pa da se isprazne žute trake ( boga pitaj koliko linija autobusa, trolejbusa a tu su i tramvajske šine) ...pa onda kreni i seci dve žute kad u njima nema nikog (!) , nema ni pešaka ( !!) a ima slobodnog u onoj "beloj" traci( !!?) . Na krlkljanac lokaciji kao što je Slavija - to je katastrofa. Bukvalno je bilo lakše pre renoviranja dok nijedna linija nije bila iscrtana.

Boa II

10.12.2017. 18:55

Ponekad je bolje ne uredjivati saobracaj horizontalnom signalizacijom vec se prepustiti prirodnom toku saobracaja. Svakom novom vozacu prva Slavija je bila nocna mora ali, s vremenom, uz oprez i otvorene "cetvoro" ociju sve ide kako treba. Vrlo su retke saobracajke na Slaviji dok su na autoputu kroz Beograd one svakodnevne. Ovako "uredjena" Slavija stvara puno vece guzve nego ranije. Mozda vreme izbrise nepotrebne linije ...

Postavite kamere koje ce da registruje automobilsske tablice i sofere

10.12.2017. 21:38

@iz glave - Ali ne vise od dva kruga, nakon toga pravo u saobracajnu skolu, i izgubis vozacku dozvolu dok ne polozi se saobracajna teoriju.

Bojan

10.12.2017. 19:29

E, šta će nam stručnjaci. Da li samo oni znaju kako proći kružni tok? Ovo mora biti prosto ko pasulj i jasno svakom ko je položio vozački.

UK

10.12.2017. 19:41

Aman ne neko dođe u UK i vidi kako su oni rešili kružne raskrsnice. Ima ih na hiljade, imaju semafore u sred raskrsnica i svi voze brzo kroz njih jer su pravila jednostavna. Traka u kojoj si treba da te u nekom momentu izvede iz raskrsnice, bez da sečeš bilo kakve trake ili drugi saobraćaj.

Djordje

10.12.2017. 19:43

Pitam se koliko ce vremena da se pise o problemu, a za koliko godina ce biti resen?

неимени

10.12.2017. 19:50

Није ово добро замишљено. Недостају људи са пушкама који насумице пуцају у масу аутомобила пазећи приотм да прво гађају оне ван жутих трака а да пешаке оставе за крај. Мада кад се стим кружног тока у Алжиру...није ово ни тако лоше ако се возачи буду понашали к'о алжирци на попменутом кружном току. Ко је видео Арапе на кружном току знаће како то изгледа.

Pera pešak

10.12.2017. 19:54

Da sam mlađi upisao bi Saobraćajni fakultet pa bi možda ukapirao ovu saobraćajnu zavrzlamu.

Bonaparta

10.12.2017. 20:00

Uopste mi nije jasan strah ljudi od kruznog toka, a losebno Slavije. Postujes li pravilo desne strane, uz malo opterecenje zutom trakom protrcis kao kroz sir. Problem su kupljene dozvole i losi vozaci.

Рашо

10.12.2017. 21:43

@Bonaparta - Наполеоне, превиђате да је много таквих, нарочито оних који возе скупа возила. Ауто школе су јако лоше, а инструктори су КАТАСТРОФА! Помислите само да нпр. уче почетнике да држе стиснуту кочницу док стоје на семафору, да сачекају "да их неко пусти" да би се престројили у другу коловозну траку, ... и још читав низ погрешних радњи. Таквим возачима је, наравно, тешко.

Marko

11.12.2017. 08:17

@Bonaparta - Pravilo desne strane u KRUZNOM TOKU??? 1. Pravilo desne strane se primenjuje na RASKRSNICI koja nema nijedan vid signalizacije i podrazumeva da prednost ima vozilo koje ti dolazi sa desne strane. 2. Ako bi i primenjivao pravilo desne strane u kruznom toku,to bi znacilo da prednost ima onaj koji se ukljucuje u kruzni tok. 3. I onda pricas o kupljenim dozvolama i losim vozacima....

Nac

10.12.2017. 20:04

Ja ne znam da li su ovi strucnjaci pogledali malo Slaviju pracenu preko kamera . Tada bi videli koliko je ovo uzasno resenje. Samo je bey potrebe utrosen novac. Doduse nije njihov licni pa ih bas briga.

Рашо

10.12.2017. 21:50

Кружна раскрсница је тренутно у свету најчешће решење и када су возачи способни и "писмени" све тече "као по лоју"! На Славији је пропуштена "епохална прилика" да се за пешаке направе потходници и реши 80% гужве јер њој управо пешаци дају тилики допринос! Преко прелаза се иде лаганица, разговара телефоном, сачекује један другог, ...! Све ове "болести" се "лече" сталним полицијским надзором и ригорозним кажњавањем и пешака и возача, па ће незналице да науче, а бахати да се упристоје.

toliko jednostavno

10.12.2017. 21:58

ja uđem u spoljnu traku i izađem gde treba. oni u unutrašnjoj moraju da paze na sve druge.

абракадабра

10.12.2017. 22:22

Уско грло је улаз у Мекензијеву, 3 траке се уливају у једну, пресечену пеш. прелазом. Део улице Кр. Милутина поред Народне Б. није искоришћен низашта, а могао је за неку линију градског превоза. Ја бих размотрио претварање Славије у две паралелне осе без кружног тока (Кр. Милана - Мекенз. и Немањина - Бул. ослоб.) и једну попречну, веома широку осу (Бооградска - Делиградска). Овако се возила која иду из Бул. Осл. у Немањину задржавају предуго, јер обилазе пун круг, исто из Кр. Милана у Макенз.

Kata beth

11.12.2017. 08:40

@абракадабра - To je jedini spas ove raskrsnice, ovako to je strah i trepet za vozace Takvu gresku su u Nemackoj napravili, pa morali da predju na normalnu raskrsnicu sa kruznim ostrvom

SASA

10.12.2017. 22:48

Neka ostane ovako, i ti profesori kao radili, da prime platu a pravila kao i kad je bila stara Slavija.

Pera

10.12.2017. 23:24

Oduvek bilo i biće. Prednost ima onaj unutra. Šta bulazne ovi? Znači ako si ti u skroz unutrašnjoj traci, kada daš žmigavac, tebe ovi iz spoljašnjih traka moraju da propuste! Ne mogu oni tebe sa desne strane da obilaze!

zola

11.12.2017. 06:46

@Pera - Pero, pa vi će te onda non-stop biti u kružnom toku. Mislim da su gospoda to lepo objasnili.

Gustav Floberka

11.12.2017. 08:17

@Pera - "kada daš žmigavac, tebe ovi iz spoljašnjih traka moraju da propuste!" Kolega, dozvolu predajte najbližem saobraćajcu.

erko

01.01.2019. 15:02

@Pera - Šta je najgore onaj Pera, verovatno i dalje misli da je on u pravu.

Zvezda i to CRVENA

11.12.2017. 00:42

U Barseloni postoji kružni tok sa 9 traka, ko ne veruje neka ode i proveri, i sve šljaka po propisu, samo kod nas stalno nešto fali, juče prođoh Slavijom.. jednostavno se prepustite saobraćaju, prilagodite brzinu i svako će proći normalno.

dzordz

11.12.2017. 19:09

@Zvezda i to CRVENA - da, ali ako mislimo na istu raskrsnicu pod jedan ona ima semafore, i pod dva to nije najvaznjija raskrsnica u barceloni tj nema znacaj za saobracaj u centru grada kao slavija kod nas

Чикириз

11.12.2017. 01:24

Можда би требало програмирати фонтану ,да даје инструкције а не да свира!!

Student sf-a

11.12.2017. 05:24

Pljujete po ljudima koje ne znate. Svako ko je bio makar na jednom njihovom predavanju zna o kakvim je profesorima, a pre svega ljudima rec. Oni raspolazu ogromnim znanjima i njihova predavanja su puna primera resenja iz regiona i sveta. Problem u nasoj drzavi, je mesanje politike u sve.

Student sf-a

11.12.2017. 05:27

Nastavak: Tako to izgleda kada neko ko veze nema sa saobracajem donosi najvise odluke. Predloge strucnjaka izbegavaju u sirokom luku, jer im ne odgovaraju zbog razlicitih interesa. Tu su i laici koji kao da su popili svu pamet ovog sveta pa se razumeju u sve. Istina je nazalost malo drugacija, pa niti imate znanje o saobracaju niti osnovnu pismenost (cast izuzecima).

Borsa

11.12.2017. 07:50

@ - Zato se ucivilizovane zemlje radi prvo maketa ili projekat pa onda timsko razmatranje projekta pa bi shvatili dotični stručnjaci koji su sad ispali pismene budale i napravili čvor da bi prolaznost bila bolja bez traka ili sa dve široke maximum..

Dejan Markovic

11.12.2017. 10:19

zasto se ne postave semafori samo za pesake,jer oni prave veliku guzvu prelaze jedan po jedan

Zoran Bukvić

12.12.2017. 08:52

Čitam ovde komentare genijalaca koji stavljaju semafore za pešake, uvode saobraćajce, stroga pravila.Zaboga, hajde da ukinemo te pešake, neka idu jedno kilometar okolo, da saobraćaj može da bude protočniji?Samo, dragi genijalci, pitam ja vas kako se toga nisu dosetili u društvima koja su ispred nas 50 godina, i koja su ovaj stepen motorizacije imala pre toliko vremena? Malo gvirnite preko plota, automobil više nije kralj ulica, samo vama zatucanima to još nije jasno...