FORMULE stare nekoliko decenija, ali i drugi oldtajmeri izazvali su juče veliku pažnju publike koja se okupila na Beogradskoj tvrđavi kako bi posmatrala istorijsku revijalnu trku oko Kalemegdana, jedinstvenog imena "Velika nagrada Beograda". Ovo nesvakidašnje takmičenje organizovano je u znak sećanja na prvu trku Formule 1, u našoj prestonici, 1939. godine.

U programu koji je trajao nekoliko sati održano je više trka, a posetiocima je najzanimljivija bila ona glavna, u kojoj je učestvovalo oko 50 vozača i automobila.

Manifestaciju je otvorio gradski menadžer Goran Vesić, koji je podsetio da se drugu godinu zaredom sećamo čuvene trke Formule 1, jedine do sada u Beogradu i jedine koja se održala tokom Drugog svetskog rata.

- To je bio najveći sportski i kulturni događaj između dva rata, zlatno doba Beograda, kada se on mnogo razvijao - rekao je Vesić. - Ovde je vozilo šest svetskih šampiona, te je ovo način da se očuva sećanje na njih, ali istovremeno i na događaj koji može da privuče mnogobrojne turiste. Trka je 1939. imala između 75.000 i 100.000 posetilaca. Verujem da ćemo za dve godine, kada će se obeležavati osam decenija od trke, moći da uđemo u zvaničan kalendar FIA, kako bi trka mogla da postane takmičarska. Generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije Predrag Đurđev objasnio je da je jučerašnji događaj vremeplov i uživanje u starim vozilima.

NUVOLARI BIO LjUBIMAC PUBLIKE OSNIVAČ Muzeja automobila Bratislav Petković podsetio je na herojsko doba automobilizma u Beogradu, kao i na najbržeg čoveka sveta tog doba Tacija Nuvolarija. On je, kako je objasnio, bio ljubimac ovdašnje publike, a na trci Formule 1, 1939. godine, odneo je pobedu.

- Posebno me raduje što smo ove godine uveli novinu, spoj starog i savremenog, pa se pojavio i određeni broj novih vozila - kaže Đurđev.

U programu su, reklo bi se, najviše uživali najmlađi Beograđani koji su sa velikom pažnjom zagledali svaki od izloženih automobila, a naročito formule 1, a u defileu oko Kalemegdana, osim njih, provozali su se i oldtajmeri, motorcikli, "fiće" i trkački automobili.


PRIZNANjE

Generalni sekretar Auto-moto saveza Srbije i predsednik Sportskog auto-moto saveza Beograda Predrag Đurđev odao je priznanje nadležnima u gradu zbog pomoći u organizaciji ovog spektakla.

- Čitav ovaj događaj je lep vremeplov na radost Beograđana i gostiju naše prestonice - zadovoljan je Đurđev.