Novi Beograd bez najstarije zgrade

S. Vidačković

nedelja, 18. 06. 2017. u 17:30

Нови Београд без најстарије зграде

Građani Novog Beograda opraštaju se od simbola ovog dela grada / Foto: Milena Anđela

Planom detaljne regulacije predviđeno rušenje zgrade "Ikarusa" u Gramšijevoj ulici. Komšije se oprostile kao na sahrani, nezadovoljne i zbog gubitka dvorišta

STANOVNICI novobeogradskog Bloka 9a u nedelju su se simboličnim polaganjem venca i paljenjem sveća "oprostili" od zgrade "Ikarusa" u Gramšijevoj 3, koja je Planom detaljne regulacije - predviđena za rušenje. Umesto nekadašnje upravne zgrade prve srpske fabrike aviona, koja ima 500 kvadrata i važi za najstarije zdanje u Novom Beogradu, uskoro bi trebalo da nikne stambena zgrada, koja će, prema rečima ogorčenih meštana, imati pet spratova i dva podzemna nivoa.

- Ovo je strašno. Skandal - kaže Milanka koja više od 40 godina živi preko puta "Ikarusa". - Ugušiće nas ta nova zgrada, biće veća i šira od ostalih ovde. Ovo malo zelenila i trave oko "Ikarusa" će nestati, neće ostati mesta ni za saksiju. Ne znam gde će buduće generacije odrastati.

u okviru ovog objekta se nalaze dečje igraonice, prostori za vežbanje, edukaciju i proslave, a sve je namenjeno uzrastu do 14 godina.

Grupa stanara okolnih zgrada se pre dve godine izborila da spreči izgradnju podzemnih garaža na poljančetu pored objekta koji se uskoro ruši, međutim, sada kažu da su demoralisani, jer su se obraćali svima i nigde nisu dobili pomoć. Žitelji ovog bloka, koji je od Dunavskog keja udaljen svega nekoliko metara, kažu da je prostor oko "Ikarusa" svojevrstan park prirode i retka preostala oaza u ovom delu grada.

- Nakon kucanja na vrata mnogih gradskih institucija, istaknutih ličnosti i ljudi na funkciji nismo naišli ni na čije razumevanje - kaže Veljko Zajc, jedan od organizatora skupa.

- Obraćali smo se i predsedniku Opštine Novi Beograd Aleksandru Šapiću, Opštini Zemun, Rebupličkom zavodu za zaštitu spomenika, ne znam kome se sve nismo obratili za pomoć. Danas se pozdravljamo poslednji put.

Blok 9a inače ima oko 5.000 stanovnika, koji smatraju da u ovom delu Novog Beograda nije potrebna nijedna zgrada, jer su već osetili "problem" prenaseljenosti otkako je u istom bloku pre nekoliko godina sagrađen "Megatrend" i još jedan stambeni objekat.

Prema priči stanara, na tom placu će novu zgradu zidati firma "Neimar pet".


STARA 80 GODINA

ZGRADA preduzeća vazduhoplovne industrije "Ikarus" je sagrađena 1938. godine i predstavlja jedinstveno arhitektonsko rešenje. Na njenoj fasadi stoji i spomen - obeležje palim borcima u odbrani Beograda. I dečji centar koji je bio smešten u ovom objektu - više ne radi. Iako je investitor prvobitno predvideo da se dečji sadržaji "isele" iz zgrade do 30. juna, to je ipak, pričaju okupljeni stanari, prinudno urađeno već početkom ovog meseca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

UVEK CE SE NACI NEKO DA PROTESTUJE

18.06.2017. 17:42

Skoro, ceo Novi Beograd treba porusit, ruglo posleratne arhitekture. U normalnom svetu, ruse se stare zgrade i prave nove, samo u Srbiji se drze starezi, kakve nema ni u Bangladesu.

karakorum

18.06.2017. 18:12

@UVEK CE SE NACI NEKO DA PROTESTUJE - Tako je! Hajde onda da srušimo i ceo Beograd, on je baaaš prastar. Njega su zidali Kelti, njih odavno više nema, šta će nama sva ta prošlost! Ma, najbolje je da srušimo i sva areheološka nalazišta, pogotovo ona iz neolita. I engleski da pričamo, tako priča ceo normalni svet, a srpski da ukinemo i najstrože zabranimo. Živelo novo, živeo beton, staklo, metal; dole trava, priroda, parkovi, voda, mir i tišina!!!

PROMASIO SI I POGRESNO RAZUMEO

18.06.2017. 19:54

@UVEK CE SE NACI NEKO DA PROTESTUJE - @karakorum, zna se sta treba cuvat, a sta treba rusit. Ta Lenjinisticka arhitektura, nije nista drugo nego silos za ljude, i takvu treba sa zadovoljstvom sravnit sa zemljom. Ti verovatno nisi ni isao dalje od Novog Beograda, pa i ne znas sta znaci lepa i stilski prilagodjena gradnja jednom velikom gradu kao sto je Beograd.

MarkoBgd

18.06.2017. 20:39

@UVEK CE SE NACI NEKO DA PROTESTUJE - @Karakorum; Pa čovek i jeste u pravu - maltene sve što valja u Beogradu je sagrađeno pre Drugog rata i nešto malo skupljih građevina u poslednjih 10 godina. Ono ostalo je grozota brutalizma ( kod nas nazvano "socrealizam" ) i ne vredi 5 para. Sivo, sumorno, neplanski, nehumano, ružno. Barem 70% Novog Beograda se uklapa u tu sumornu sliku

kataklinger

19.06.2017. 13:23

@UVEK CE SE NACI NEKO DA PROTESTUJE - Novi Beograd, kao i veliki delovi Zvezdare, Vozdovca, Cukarice, Palilule(gotovo cela, sem onog gradskog parceta)pa i mnoge zgrade u centru grada su i estetski i fizicki u losem stanju. oduvek me je zanimalo sta ce se dogoditi jednog dana kad te zgrade ne budu vise bezbedne za stanovanje? ko ce raseliti i gde toliki narod? da bi se investitoru to isplatilo morao bi da gradi barem 3 puta vecu zgradu od postojece, a retko ko bi dobio dozvolu za to ili mozda da ih naseljavaju po Barajevu i Sopotu.

Patrick

04.06.2018. 11:56

@UVEK CE SE NACI NEKO DA PROTESTUJE - Onda hajde da kažemo Francuskim vlastima da sruše stari Pariz, da miniraju Ajfelov toranj jer sve to starudija kako ti tvrdiš. Da li si ti normalan? Idi u Beč, Minhen, i Berlin da vidiš koliko starih građevina postoje u gradu koje su stare po nekoliko stotina godina. Brandenburška kapija je izgrađena 1788 godine. To je izgrađeno još u vreme Betovena, Mocarta i Baha. Idi reci Nemcima da je sruše pa ima da te linčuju što pokušavaš da oskrvnrariš nešto što je deo istorije.

Vlada

18.06.2017. 21:00

Pogledaj dom svoj andjele! Rusi se upravna zgrada prve Srpske fabrike aviona a sa druge strane u Zemunu propada zgrada Komande vazduhoplovstva.Osamnest godina ,jedna prelepa zgrada i dom came i propadaju.Tradicija nema cenu,ali valjda nam je to sudbina da ostanemo bez istorijskog secanja i nasledja.

Smejurija

18.06.2017. 21:49

Upravna zgrada Ikarusa je bila i ostala u Zemunu.To sto Novobeogradjani brane pokradenu zemlju i fabrike samo pokazuje koliko pojma nemaju o istoriji svoga kraja.Kako bese ono: Nbg je postao na zemlji starih Bezanijaca hahahahaha...

Novobeograđanin

20.06.2017. 09:31

Ova zgrada nije najstariji objekat na Novom Beogradu, jer se nalazi na teritoriji opštine Zemun. Najstarija zgrada na Novom Beogradu je nekadašnji Radnički Univerzitet, danas Politehnička akademija. I nju i ovu zgradu Ikarusa će na kraju srušiti, što je apsolutno pogrešno. Međutim, tvrditi da je poljanče dužine 30m sa spaljenom travom svojevrsni park prirode, a kej ispred nosa, je u najmanju ruku smešno. Ovakve zgrade treba čuvati, ali sami ste hteli da cena stana bude minimum 2500 evra/kvadrat.