PRESTONICA je prošle godine postala bogatija za 18.719 novih stanovnika, što je za 667 više rođenih beba nego u 2015, a 944 u odnosu na pre dve godine. Ipak, i pored "bebi buma", ne može se govoriti o pozitivnom prirodnom priraštaju, pošto je broj umrlih veći od broja rođenih, pa je lane u glavnom gradu ispisano 20.320 "smrtovnica".

Prema podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, u beogradskim porodilištima je "registrovano" ukupno 19.690 porođaja, a rođeno je 20.165 mališana, računajući i majke iz drugih gradova Srbije. Zanimljivo je da je ukupno novorođenih u Beogradu neznatno manje nego prošle godine, ali da je prilično veći broj beogradske dece.

- Zbog rizičnih trudnoća i mogućih komplikacija u toku održavanja, svake godine se oko 12 odsto budućih majki iz cele Srbije porodi u nekoj od zdravstvenih ustanova u Beogradu - navode u GZZJ. - Tako je prošle godine u glavnom gradu rođeno 1.446 beba, koje su se odmah "preselile" u druge gradove Srbije.

Polna struktura je, kao i prethodne dve godine, u korist "jačeg pola". Tako je od ukupnog broja novorođenih bilo 10.390 dečaka i 9.775 devojčica.


NARODNI FRONT, VIŠEGRADSKA, ZVEZDARA

STATISTIKA beleži da je, kao i prethodnih godina, najviše porođaja bilo u porodilištu "Narodni front" - 7.450, što je za 267 više nego u 2015. godini. Više porođaja beleži se i u Ginekološko-akušerskoj klinici u Višegradskoj, Zemunskoj bolnici, dok je malo smanjen broj u KBC "Zvezdara".