PIZA ima jedan krivi toranj, dok Zemun u ulicama Miće Radakovića i Sava Burića ima više od deset! Zgrade u ovim ulicama, prema rečima njihovih stanara, počele su da tonu pre nešto više od dve godine. Neke su pod tolikim nagibom da ukoliko se stavi kliker na jednu stranu sobe završi na drugoj. Iz JP "Gradsko stambeno" kažu da su po prijavi stanara otklanjali kvarove za koje su nadležni. Međutim, dodaju da ovakva vrsta problema nije u njihovom domenu.

Godine 1973. firma "Komgrap", koja je trenutno u stečaju, sagradila je više od deset zgrada u naselju Save Kovačevića u Zemunu. One su pre nekoliko godina počele da tonu. Zgrada u Miće Radakovića broj 6 najviše je ulegla u jednu stranu. Zbog toga se prozori podruma vide sa jedne strane zgrade, dok sa druge ne postoje.

- Kad odem kod komšije koji živi u toj zgradi, moram da držim čašu u ruci sve vreme, kako ona ne bi "pobegla" sa stola - kaže Darko Penić, koji živi u Miće Radakovića 2. - Vrata se sama zatvaraju, mi ih više sami ne guramo jer zgrada to sama učini.

Osim ovih problema, nagib zgrade počeo je da smeta i liftovima, pa, prema rečima naših sagovornika, sve češće menjaju klizače. Kako kaže Penić, pomenute zgrade tonu zato što se nalaze na močvarnom zemljištu.

- Sve su u isto vreme počele da tonu. Iz "Gradskog stambenog" su dolazili u broj 6 i potom postavili šipove da spreče dalje propadanje zgrade - nastavlja priču Penić. - Mi smo ispred našeg solitera sami betonirali, to nam je bilo jeftinije.

PROKIŠNjAVANjE JEDAN broj stanara zgrada u Ulici Sava Burića ima problem sa prokišnjavanjem krova. - Otkada se zgrada nakrivila, mi koji živimo u delu koji je potonuo, imamo problema sa prokišnjavanjem krova, dok oni koji su u delu koji nije, nemaju - kaže Dragana D., žiteljka ove ulice.

Kako kažu iz JP "Gradsko stambeno", propadanje tla je uočeno kod nekoliko stambenih zgrada u ulicama Miće Markovića i Sava Burića. Ipak, reč je o kompleksnom problemu, jer je došlo do narušavanja statike zgrada.

- Za trajnije rešenje neophodno je da se stanari obrate relevantnim institucijama, a to su, prema odgovoru "Gradskog stambenog" "Novostima", Građevinski fakultet u Beogradu, Institut "Kirilo Savić" i "Geosonda d.o.o." koji se bave problematikom sleganja tla, merenjem potrebnih parametara i izradom projekata.


GELENDERI SE SAVIJAJU POD PRITISKOM

GELENDERI u višespratnicama u ulicama Miće Radakovića i Sava Burića, počeli su da se savijaju jer se zgrade krive u jednu stranu.

- Pre godinu dana primetili smo da je gelender u podrumu počeo da se uvija. Tada nam je bilo jasno da situacija postaje sve gora - kaže, za "Novosti", Dragan Penić, stanar.