Nakrivile se Komgrapove zgrade u Zemunu

S. Sretenović A. Vasić

01. 02. 2017. u 23:07

Desetak višespratnica u naselju Save Kovačevića tonu više od dve godine, rešenje za problem ni na vidiku. "Gradsko stambeno" poriče nadležnost, a firma koja ih je gradila ne postoji

Накривиле се Комграпове зграде у Земуну

Sporne zgrade, Foto: N. Fifić

PIZA ima jedan krivi toranj, dok Zemun u ulicama Miće Radakovića i Sava Burića ima više od deset! Zgrade u ovim ulicama, prema rečima njihovih stanara, počele su da tonu pre nešto više od dve godine. Neke su pod tolikim nagibom da ukoliko se stavi kliker na jednu stranu sobe završi na drugoj. Iz JP "Gradsko stambeno" kažu da su po prijavi stanara otklanjali kvarove za koje su nadležni. Međutim, dodaju da ovakva vrsta problema nije u njihovom domenu.

Godine 1973. firma "Komgrap", koja je trenutno u stečaju, sagradila je više od deset zgrada u naselju Save Kovačevića u Zemunu. One su pre nekoliko godina počele da tonu. Zgrada u Miće Radakovića broj 6 najviše je ulegla u jednu stranu. Zbog toga se prozori podruma vide sa jedne strane zgrade, dok sa druge ne postoje.

- Kad odem kod komšije koji živi u toj zgradi, moram da držim čašu u ruci sve vreme, kako ona ne bi "pobegla" sa stola - kaže Darko Penić, koji živi u Miće Radakovića 2. - Vrata se sama zatvaraju, mi ih više sami ne guramo jer zgrada to sama učini.

Osim ovih problema, nagib zgrade počeo je da smeta i liftovima, pa, prema rečima naših sagovornika, sve češće menjaju klizače. Kako kaže Penić, pomenute zgrade tonu zato što se nalaze na močvarnom zemljištu.

- Sve su u isto vreme počele da tonu. Iz "Gradskog stambenog" su dolazili u broj 6 i potom postavili šipove da spreče dalje propadanje zgrade - nastavlja priču Penić. - Mi smo ispred našeg solitera sami betonirali, to nam je bilo jeftinije.

PROKIŠNJAVANJE JEDAN broj stanara zgrada u Ulici Sava Burića ima problem sa prokišnjavanjem krova. - Otkada se zgrada nakrivila, mi koji živimo u delu koji je potonuo, imamo problema sa prokišnjavanjem krova, dok oni koji su u delu koji nije, nemaju - kaže Dragana D., žiteljka ove ulice.

Kako kažu iz JP "Gradsko stambeno", propadanje tla je uočeno kod nekoliko stambenih zgrada u ulicama Miće Markovića i Sava Burića. Ipak, reč je o kompleksnom problemu, jer je došlo do narušavanja statike zgrada.

- Za trajnije rešenje neophodno je da se stanari obrate relevantnim institucijama, a to su, prema odgovoru "Gradskog stambenog" "Novostima", Građevinski fakultet u Beogradu, Institut "Kirilo Savić" i "Geosonda d.o.o." koji se bave problematikom sleganja tla, merenjem potrebnih parametara i izradom projekata.


GELENDERI SE SAVIJAJU POD PRITISKOM

GELENDERI u višespratnicama u ulicama Miće Radakovića i Sava Burića, počeli su da se savijaju jer se zgrade krive u jednu stranu.

- Pre godinu dana primetili smo da je gelender u podrumu počeo da se uvija. Tada nam je bilo jasno da situacija postaje sve gora - kaže, za "Novosti", Dragan Penić, stanar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (17)

zaliv.NET

01.02.2017. 23:20

Srusiti zgrade pa a novim izvodjacem uci u nekakav aranzman, ako je lokacija iole ok

misa tumbas

02.02.2017. 06:31

@zaliv.NET - Ma da srušiti zgrade i reci stanarima da se snadju dok se ne izgrade nove....tamo negde 2078'

Joca Gradjevinar

01.02.2017. 23:52

Tonjenje zgrada je isto kao i poplava. Prestace onog momenta kada se zaustavi protok podzemnih voda koje odnose podlogu fundamenta zgrada. A to se nikada nece desiti jer su zgrade izgradjene na barustini bez propisnog fudamenta. Jedino je ostalo da se zgrade poruse kao kinezi pre neko vreme. Obicno je nemoguce sanirati visespratnice kao i Kulu u Pizi - Italija. Spremite se za izseljenje. To je "bolest" koja se ne leci vec se operise.

kataklinger

02.02.2017. 11:57

@Joca Gradjevinar - tu ima na stotine stanova. ko ce to da raseli, da izgradi njima nove, a sebi da napraviti profit gradnjom vecih zgrada. ko ce to sve da proda, kome? danas je tesko uvaliti stan i na najjacim lokacijama, idu samo oni koji su mnogo ispod cene, a tek nekih 300 ili 500 novih na putu za Busije. nema tog investitora koji bi usao u taj posao, pogotovo sto bi morao da gradi na istom zemljistu, sto bi mu dosta diglo troskove.

Aranđel Mihajlović

02.02.2017. 13:59

@Joca Gradjevinar - Identična situacija će se desiti i sa mnogo masivnijim zgradama u ,, Bari Venecija '' t.j. ,, Beogradu na podzemnim vodama ''.

Шатор

02.02.2017. 00:59

Комграп је усрећио наш бизМисмен из РС, као тумори могу да напредују само у здравом ријеку.док га нам крају не убију и одумру заједно са њим.

Bradonja

02.02.2017. 03:58

A kako su samo oko tog naselja ovoliko bespravno sagradjenih zgrada i one ne tonu? Tamo nema podvodnih voda? Inace, lokacija je super, ima vise autobusa, obdaniste, vise skola, dom zdravlja, pijaca, apoteka, posta, vise samoposluga, nema sta nema. Neko ko bi usao u novu gradnju uradio bi dobar posao.

Србољуб

02.02.2017. 10:05

Проблем је познат деценијама а не неколико година. 1990 и неке сам изводио радове у једној од ових зграда. Упозорен сам од домаћина да не користим либелу него да пратим зидове и под. Пре тог упозорења сам имао осећај да је под нагнут на једну страну али мислио сам да умишљам.

klječan

02.02.2017. 11:08

Zbog takvih stvari se u normalnom svijetu prije salijevanja temelja ispod svake zgrade zabijaju desetine betonskih pilona dužine 10-12 metara

Dragoslav

12.11.2018. 17:49

@klječan - Zbog takvih stvari u normalnom svetu se ljudi iseljavaju ili treba da se srusi zgrada pa da se nesto ucini!

Placebo

02.02.2017. 18:43

Ovaj problem se javio već par godina nakon izgradnje. NIje problem u zemljištu, jer u istom naselju postoje 3 nebodera od preko 20 spratova koji nemaju ovakav problem. Dakle upitanju je loša gradnja. Ukupno postoji 20 ovakvih zgrada i svaka ima 100 stanova, dakle to je 2000 stanova, što znači da šanse da se grade nove zgrade su gotovo nemoguće, to bi bio ogroman izdatak, a inače lokacija je veoma atraktivna m2 se u ovom naselju kreće od 1000e do 1200e ..

Sale77

09.08.2018. 01:10

Nauk šta čeka solitere u naselju koje se gradi-Beograd na vodi.A s ovim zgradama odgovorni ni da mrdnu-izgleda kao da čekaju da se zgrade same od sebe ne dao Bog -sruše.Veliki su to soliteri-strašno je i pomisliti kolika bi to tragedija bila.

Aleksandar

16.11.2018. 22:39

@Sale77 - Mislim da se nece srusiti, ne ide to bas tako brzo, ali da treba da se preduzmu mere, treba.

Jasam

26.12.2018. 09:36

Nisu ovo jedine zgrade koje tonu. Po celom gradu i tamo gde se ne ocekuje,po brdima.