U Beogradu zakup kiosaka skuplji i od Menhetna

B. CARANOVIĆ

14. 02. 2013. u 22:04

Na pojedinim loakcijama u srpskoj prestonici zakup kiosaka i do 2.500 evra. Najpaprenije cene na Savskom vencu i u Novom Beogradu. Trgovci tvrde da ih direktno guraju u sivu ekonomiju

CENE zakupa kioska u Beogradu prestigle su one na Menhetnu! Na atraktivnim gradskim lokacijama, za najam lokalčića od oko pet kvadrata, mesečno je potrebno i više od 250.000 dinara! Šampioni u visokom zakupu su Savski venac i Novi Beograd. Zakupci ovih malih lokala smatraju da je najam nerealno visok, a da opštinska javna preduzeća "Poslovni prostor", koji i pre licitacije nude visoke startne cene zakupa, teraju trgovce u propast ili sivu ekonomiju.

Među 75 lokacija JP "Poslovnog prostora" Savski venac, 65 radi aktivno. Mesečni zakup koji se plaća ovom opštinskom preduzeću ide od 12.000 dinara, pa čak do 270.000 dinara! U Novom Beogradu postoji 75 lokacija za jednoobrazne uniformne novobeogradske kisoke, a cene na udarnim lokacijama idu i iznad 150.000 dinara.

- Zavisno od lokacije, početne cene su od 33.000 do 100.000 dinara, a zatim kreću licitacije, gde vlasnici sami podignu cenu - kaže Suzana Milovanović, iz pravne službe JP "Poslovni prostor" Novi Beograd. - U pitanju su tipski kiosci od 6,9 kvadrata. Nisu svi izdati, a najveće početne cene su na lokacijama Bulevaru Arsenija Čarnojevića, Bulevaru Mihaila Pupina kod "Jugocentra" i Ulici Antifašističke borbe 77.

Zašto je nekoliko gradskih opština odlučilo da zakupi kioska treba da bude u hiljadama evra, pitaju se zakupci.

- Neverovatno je da u vreme ekonomske krize kad su cene kvadrata drastično pale, kada je opala kupovna moć, pojedine opštine ignorišu tržišnu situaciju, podižu cene zakupa do astronomskih iznosa - rekao nam je jedan od zakupaca kioska u Novom Beogradu. - Na ovaj način, direktno ugrožavaju naše poslovanje.

"DIVLjI" LOKALI NA NOVOM BEOGRADU IZ JP "Poslovni prostor" Novi Beograd kažu da, osim kiosaka koje izdaje ovo preduzeće, postoji i veliki broj "divljih" lokala. Ovi vlasnici kiosaka koje opština još nije uklonila traže ogromne sume za izdavanje, a nemaju gotovo nikakve troškove. Samim tim su nelojalna konkurencija zakupcima novobeogradskih kiosaka.

Tako najam ovih privremenih objekata na elitnim lokacijama dostiže sumu od 500 evra po kvadratu, dok se za istu sumu može kupiti, a ne rentirati nekretnina!

- Najkorektnija opština u izdvanju kioska je Palilula, dok ubedljivo najviše "deru" u Novom Beogradu i na Savskom vencu - kaže naš sagovornik. - Tako dolazimo u situaciju da mi koji prijavljujemo svoje radnike, koji državi plaćamo sve poreze i doprinose, a robu kupujemo legalnim tokovima, nismo u mogućnosti da pokrijemo svoje troškove, pa su gubici neminovni. Utisak je da pojedine opštine nemaju dugoročne planove, već da su u pitanju nerealni apetiti pojedinaca.

Kako zakupci kažu, ovakvi papreni zakupi ih direktno vode ka sivoj ekonomiji. Svi koji su bili spremni da plate svoje obaveze odustaju, radnici ostaju bez posla i prepuštaju objekte na milost i nemilost pojedincima koji kratkoročno preuzimaju objekte, uglavnom i ne prijavljuju radnike, ne plaćaju plate, niti izdaju račune a robu kupuju na crno.

DUGOVI, STEČAJ, PA OPET TENDER

- OGROMNI zakupi potpuno oduzimaju mogućnost zarade, pa često lokalne samouprave potražuju i po 500.000 dinara dugova od zakupaca - kaže jedan od zakupaca. - Privatne firme odlaze u stečaj, pa se ove sume i ne naplate. Ostaje i dug dobavljačima, čija je likvidnost direktno ugrožena. Opština onda opet raspisuje tender, sa astronomskim tržišnim cenama i tako unedogled.


POČETNA CENA ZAKUPA LOKALA NA SAVSKOM VENCU SE KRETALA OD 10.000 DO 30.000 DINARA

KONKURENCIJA "NAPUMPALA" CENE?

JP Poslovni prostor Savski venac ima 75 lokacija za kioske koje izdaje. Najtraženija mesta su na Slaviji, Zelenom vencu, Železničkoj stanici i preko puta "Pinka".

- Za svaku lokaciju mi se javno oglasimo sa početnom cenom. Zainteresovani učesnici koji žele da učestvuju na konkursu, moraju da uplate i odgovarajući depozit - kaže Nemanja Perišić-Petovar, direktor ovog preduzeća.

Pre dva meseca JK Poslovni prostor Savski venac oglasio se za 11 lokacija. Početna cena mesečnog zakupa bila je po 10.000 dinara, odnosno 30.000 za mesto ispred opštine Savski venac u Ulici kneza Miloša. Na ovom konkursu nije bilo interesovanja za sedam trafika.

Od 65 lokala na opštini, 38 kiosaka posluje u okviru velikih sistema - "Future", "Štampe" i "Dnevnika".


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Ivan Popovic

14.02.2013. 23:01

Sa vlascu doticnih,mnoge stvari koje su nenormalne su postale normalne.Od zabrane izgradnje visokih objekata,preko trolejbusa,do urbanistickih planova.Nadam se da ce uskoro da odu.

Zoran1

15.02.2013. 22:15

@Ivan Popovic - Kada drzava ima preveliku birokratiju nesposobnih ljudi koji su posao dobili po vezi a ne po sposobnosti, sta drugo ocekivati? Svaki birokrata hoce da da neku znacajnost svom nesposobnom zivotu pa mora smisliti neke nepotrbne gluposti i svakoga dana napraviti gomilu nepotrbnih dokumenata. Sve to puno kosta i gusi biznis a ne proizvede nista pozeljno.

MatijaBG LDP

15.02.2013. 09:10

Kiosci su sramota ovog grada i treba ih sve pretvoriti u objekte slicne Corner Shop/ovima,dakle s ulice maknuti sve takve objekte i osloboditi prostor...jos je jezivije kad se leti iznesu frizideri na sred ulice i to sve tako stoji....s druge strane,rente ,globalno rentiranje u gradu je cist lopovluk!

TOSKE

15.02.2013. 14:08

Zašto iznajmljujete kioske. Možete iznajmiti lokal od 30 kvm. za 200 e. mesežno. Ako hoćete da budete na sred ulice to morate i da platite.