„Lukoil“ bez dozvole

M. L. J.

24. 08. 2010. u 21:03

Nova "Lukoil" pumpa u Zemunu ne prestaje da izaziva reakcije sugrađana

ZEMUNCI već više od šest meseci vode bitku za prostor na Trgu Branka Radičevića, gde "Lukoil Beopetrol" gradi benzinsku pumpu za koju nema građevinsku dozvolu. I posle najave gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, da će objekat biti srušen u narednom periodu, u zemunskom naselju Muhar privode se kraju radovi na kompletnoj izgradnji pumpe koja bi uskoro mogla da se otvori.

KULTURNO DOBRO PORED građevinske dozvole, izvođači radova moraju da podnesu i mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika. Trg je deo starog jezgra Zemuna, koji je, zajedno sa nekoliko građevina u ovom delu grada i Gardošem, zaštićen kao kulturno dobro. Kako trg nosi naziv Branka Radičevića, među meštanima postoji apel da ovaj prostor posvete umetniku, tako što će na istom mestu otvoriti muzej ili podići spomenik.

Na mestu na kom je nadležna građevinska inspekcija grada još u februaru prvi put postavila sigurnosnu traku i rešenje o zabrani gradnje, ovih dana su u toku završni radovi na izgradnji moderne pumpe "Lukoila". Kafić na pumpi je već uveliko otvoren, a uređuju se i okolni prostor za reklame koje će biti postavljene naknadno.

- Proširili su pumpu gotovo trostruko u odnosu na dimenzije koje je nekada imala, iako je prostor zaštićen - kaže Dejan Pavićević, koji živi u neposrednoj blizini. - Prijavljivali smo prekršaj gradskoj inspekciji nekoliko puta i ona ih je zatvarala. Ipak, tokom noći smo videli da se gradnja neometano nastavlja. Nemamo više na koga da se oslonimo, jer smo dobili dokaz da je gradnja nelegalna, ali on ne menja stvar.

Slučaj su prijavili i inspektori opštine Zemun, još pre nekoliko meseci. Iz građevinske inspekcije opštine kažu da njihova služba nije nadležna za pumpu, već da su u obavezi da prekršaj prijave kolegama u gradu, što su i uradili.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Munze

24.08.2010. 22:44

Pitanje je samo da li bi bili zadovoljniji da je ostala stara pumpa iz cijih rezervoara curi gorivo i koja bi kao takva ostala zauvek tu ili ova rekonstruisana..

Caki Zemun

01.11.2010. 02:13

@Munze - Ma trebali su da vam ostave onaj krs pa da jedan dan odletite u vazduh svi!!!

leka

25.08.2010. 10:07

Sto godina ruglo,okolo korov i stracare koje se urusavaju i nikakve reakcije a sad ...

joki

26.08.2010. 08:17

ma kakva zaštita zakonom starog jezgra. sve te srtraćare treba porušiti a ne da ih štite. a pumpu ako se dokaže da je nelaegalno izgrađena takođe treba porušiti za primer drugim da negrade bez dozvole.

Taurunum

27.08.2010. 15:03

Nije problem u tome da li je tu pumpa potrebna ili ne, da li je lepa ili ruzna, da li je nova ili stara!Mnogo je veci problem sto se radovi nesmetano zavrsavaju i pored jasno istaknute ZABRANE radova. Ovaj cirkus traje vec tri ili cetiri meseca. Da li je moguce da inspektori koji su uveli zabranu to ne primecuju?Ili su zauzeti sikaniranjem "obicnih" gradjana?

pumperi

27.08.2010. 20:42

@Taurunum - nije stvar u tome da li ce negde biti pumpa ili ne,vec u tome da i u Nisu su srusili staru pumpu a na istom mestu grade novu mnogo vecu i to bez svih dozvola.U redu neka je i tako ali nas radnike proglasavaju tehnoloskim viskom,nove pumpe daju u zakup ( pa i ovu ), a novi gazada dovodi svoje radnike.Sramot!!!!

Sale Zemun

01.11.2010. 02:15

Ma bolje da su nam ostavili onaj krs, pa da jedan dan odletimo svi u vazduh!!! Sta se bunite oko legalizacije ? kao da cete dobiti nesto s tim....