Blago u 11.000 kvadrata

D. MATOVIĆ

15. 07. 2010. u 21:00

Muzej Beograda u bivšoj vojnoj štampariji u Resavskoj ulici 40b

PRVI korak ka useljenju Muzeja grada Beograda u zgradu nekadašnje Vojne akademije u Resavskoj 40b napravljen je u četvrtak. Formirana je komisija koja će se baviti rekonstrukcijom ove zgrade i dati projektni zadatak, koji će definisati budući muzejski prostor.

Predsednik ovog tela je Tatjana Bošnjak, zamenik direktora Narodnog muzeja. Ostali članovi su Mila Popović-Živančević, direktor Centralnog instituta za konzervaciju, prof. dr Nenad Radić, Ana Stolić, direktor Istorijskog muzeja Srbije, Katarina Živanović, direktor Muzeja istorije Jugoslavije. Tu su i arhitekte Snežana Ristić i Branko Bojović, Danica Jovanović-Prodanović, direktor Muzeja grada Beograda, i Adam Crnobrnja, viši kustos Muzeja grada.

NEOSTVARENI PLANOVI
RANIJIM urbanističkim planovima za Muzej grada Beograda su predlagana različita odredišta. Među njima su sadašnja zgrada Rektorata umetnosti na Kosančićevom vencu, školska zgrada preko puta Doma omladine, ali i Stari dvor, koji je u nekoliko navrata figurirao kao opcija za muzejski prostor. Predlagano je čak da muzejsko zdanje bude podignuto u Rajićevoj ulici, na mestu nekadašnje trolejbuske okretnice. Konkursi za idejna rešenja raspisivani su u dva puta - 1954. godine, a potom 1976. godine, ali dalje ništa nije urađeno.


- Dobili smo osnovne informacije o rezultatima snimanja zgrade, što je uradio Saobraćajni institut CIP - kaže Adam Crnobrnja. - Tek na sledećem sastanku, koji je zakazan za septembar, kada sagledamo postojeće stanje, utvrdićemo dalje poteze. Tada ćemo znati da li ćemo učestvovati u modelovanju prostora, ili samo u uređivanju pratećeg sadržaja. Moramo da sagledamo osnovne potrebe i da na osnovu njih damo projektne zadatke, a onda počinje saradnja sa timovima arhitekata, statičara...


Od 2006. godine, otkako je potpisan sporazum između grada Beograda i Ministarstva odbrane, u zamenu za objekat u Resavskoj, Vojska je dobila zgradu Vojnog penzionog fonda u Krunskoj ulici. Grad je tada preuzeo obavezu da finansira kompletno uređenje fasade bivšeg Generalštaba u Kneza Miloša 33. Tek nedavno grad je dobio taj prostor, površine 11.000 kvadratnih metara, na korišćenje, koji će i formalno ustupiti Muzeju.

- Nismo gledali prostor, gde bi šta trebalo da bude. To je posao arhitekata. Njihov zadatak neće biti lak, uslovljeni su gabaritima prostora i arhitekturom stare zgrade.

BEZ PROSTORA OD svog osnivanja, 1903. godine, Muzej grada nije imao svoj prostor. Koristio je zgrade u Uzun Mirkovoj, Kralja Petra i Kosovskoj ulici. Posle preseljenja u kuću Aleksandra Vuča, u Zmaj Jovinoj, gde se i danas nalazi, 1940. godine otvorena je stalna postavka, koja je posle 20 godina zatvorena.

Zgrada u Resavskoj podignuta je krajem 19. veka kao Nova vojna akademija. U njoj su nastavu slušali obaveštajni oficiri, a služila je kao spavaonica za pitomce. Dvadesetih godina prošlog veka dozidan joj je drugi sprat, a do današnjih dana doživela je od šest do sedam temeljnih adaptacija. U Drugom svetskom ratu, Nemci su je prilagodili potrebama pravosuđa, a po oslobođenju vraćena je vojsci, koja je tu uselila svoju štampariju. Tokom bombardovanja 1999. zgrada je znatno oštećena.

Vojna štamparija i dalje je na ovoj adresi, a najmanje godinu dana biće potrebno da se iseli u neki drugi prostor. Početak rekontrukcije time, međutim, neće biti usporen.

U okviru Muzeja nalazi se 18 legata, a ima fond od više od 130.000 kulturno-istorijskih predmeta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Svetislav

16.07.2010. 10:49

Da, da... vidi se da je vojska lepo čuvala objekat kad su ona 2 drveta lepo porasla na krovu. ;))Ozbiljno, ne razumem kako je grad mogao da prepiše zgradu u Krunskoj i da sredi Srtari generalštab u Miloša Velikog a VS nije dotle mogla da preseli jednu štampariju...