SPEKTAKL NA BOSFORU: Pepova gol-mašina na “katenačo”

TIP redakcija

09. 06. 2023. u 14:00

MANČESTER siti i milanski Inter se bore za trofej Lige šampiona

СПЕКТАКЛ НА БОСФОРУ: Пепова гол-машина на “катеначо”

Foto: Tanjug/Adrian Dennis/Pool via AP

Jedan je i pre početka sezone bio viđen za finalistu, drugi ni u najluđim snovima. Taj prvi je apsolutni favorit da prvi put bude krunisan za prvaka Evrope, dok drugi iz uloge autsajdera želi da posle 13 godina četvrti put podigne “ušati trofej”. Sve to garantuje bespoštednu borbu, dopadljiv fudbal i igru do poslednjeg atoma snage u sudaru Mančester sitija i Intera na istanbulskom “Ataturk stadionu” u meču za titulu ovogodišnjeg izdanja Lige šampiona, koji će se odigrati u subotu od 21 čas.

Oba tima u najvažniji meč godine ulaze puni samopouzdanja koje su dobili podizanjem pehara u domaćim Kup takmičenjima. Nakon odbrane šampionske titule, “građani” su nedavno bili bolji od gradskog rivala Junajteda u finalu FA Kupa (2:1) pa tako imaju priliku da u 2023. godini uzmu triplu krunu, što bi za njih bio neviđen podvig.

Sa druge strane, “neroazuri” su drugu godinu zaredom ustoličeni za osvajača italijanskog Kupa, pošto su savladali Fiorentinu identičnim rezultatom kao i Siti “crvene đavole”.

Još jedna dobra vest je što ni u jednom ni u drugom taboru nemaju probleme sa ozbiljnijim povredama, jer sem desnog beka Engleza Kajla Vokera, svi najvažniji igrači obe ekipe su spremni da zasijaju punim sjajem pod reflektorom istanbulskog stadiona.

Izabranicima Pepa Gvardiole ovo će biti druga borba za naslov najbolje ekipe Starog kontinenta u samo tri godine. Prethodnu, odigranu protiv Čelsija u Portu, izgubili su pogotkom Kaija Haverca u 42. minutu, iako su i tada imali ulogu favorita.

Valjda je španski stručnjak sa svojim pulenima izvukao prave pouke iz tog neuspeha i osmislio taktiku kojom će naći pukotine u defanzivnom bedemu milanskog tima.

Očekivano bi bilo da Simone Inzagi, kome je ovo prvi put da se kao trener nalazi u prilici da osvoji najkvalitetnije evropsko takmičenje, loptu i posed prepusti Sitiju. I da dobro poznatim “katanačom” pokuša da prevari fudbal. Mada, i on u poseduje jaka ofanzivna “oružja” poput Lautara Martineza, koji poslednjih meseci prikazuje formu života i raspucan dočekuje finalni obračun (pet golova u poslednjih šest utakmica). Još kada mu se priključe Romelu Lukaku, Hakan Čalhanoglu, Edin Džeko i Marcelo Brozović, jasno je da ima Inter na koga da se osloni.

FOTO: Tanjug/AP

Međutim, za osvojanje titule, najvažniji zadatak imaće odbrana Italijana i njena uspešnost u zaustavljanju gol-mašine koju predvode Holand, De Brujne, Marez, Griliš, Gundogan i Bernardo Silva. Ne zna se na kojoj strani preti veća opasnost za Milaneze.

“Neroazuri” u klupskom muzeju imaju tri trofeja namenjena prvaku Lige šampiona, osvojena 1964, 1965 i 2010. godine, dok su pride još dva puta (1967. i 1972) poraženi u finalima. Zanimljivo, nikada se u njima nisu sastajali sa nekim engleskim klubom, dok je ujedno sudbina odredila da baš ovo bude prvi međusobni okršaj ova dva tima u takmičarskim utakmicama.

Što bi se reklo, prvo pa finale. Neka pobedi bolji.

KVOTE ZA ŠAMPIONA

MANČESTER SITI  (1,20)

INTER  (4,35)

BROJ TITULA

14 – Real Madrid

7 – Milan

6 – Liverpul, Bajern Minhen

5 – Barselona

4 – Ajaks

3 – Mančester junajted, Inter

Peto italijansko-englesko finale

Ovo će biti peti put da će se u finalu elitnog takmičenja sastati engleski i italijanski tim, a trenutni bilans je izjednačen (2-2). Prvi put su se timovi iz ovih zemalja sastali u sezoni 1983/1984. kada je Liverpul posle penala bio bolji od Rome (1:1, 4:2), da bi godinu dana kasnije rimsku “vučicu” osvetio Juventus, pobedom nad “redsima” minimalnim rezultatom. Na sledeće sučeljavanje se čekalo tačno 20 godina kada je u možda i najčuvenijem finalu Liverpul posle preokreta slavio nad Milanom (3:3, posle penala 3:2). I to upravo na stadionu na kojem će se odigrati ovogodišnji obračun. Poslednji put pre ovog su se predstavnici Serije A i Premijer lige suočili 2007. kada su se “rosoneri” revanširali ekipi iz grada “Bitlsa” sa 2:1.

TIP PREDLAŽE: GG (kvota 1,90)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije