“Večiti” u januarskom paklu

G. K.

05. 01. 2023. u 10:02

KOŠARKAŠI Partizana i Crvene zvezde na startu 2023. godine vodiće važne bitke za plasman u plej-of Evrolige

“Вечити” у јануарском паклу

FOTO: M. Vukadinović

Ni novogodišnji i božićni praznici neće zaustaviti košarkašku loptu u Evroligi. Elitno evropsko takmičenje će, kao i ranijih sezona, nastaviti svojim redovnim tokom i u prvim danima 2023. godine, što znači da će Partizan i Crvena zvezda imati pune ruke posla već na startu Nove godine.

Gust raspored na oba fronta će napasti „večite” u januaru, a kada je reč o evropskim izazovima, njih će u prvom mesecu oba tima imati po šest (tri gostovanja i domaćinstva). Reklo bi se onako ovlaš – podjednako teška.

Crveno-beli su prvu polovinu regularnog dela odradili bolje od gradskog rivala, iako su kampanju započeli veoma slabo. Ipak, dobijanjem trenerskog autoriteta (umesto Vlade Jovanovića došao Duško Ivanović) i dovođenjem argentinskih mađioničara na bekovskim pozicijama (prvo Luka Vildoza, pa Fakundo Kampaco), počeli su da plešu tango na Malom Kalemegdanu. Sa razlogom navijači veruju da će u tom ritmu i otplesati do plej-of zone. Da bi se te želje i ostvarile, potrebno je da srpski i regionalni šampion iste „plesačke pokrete” pokaže i u nastavku takmičarske sezone.

Zvezda će godinu otvoriti protiv španskih protivnika. Prvo će na Badnje veče gostovati Valensiji, dok će četiri dana kasnije u dvorani „Aleksandar Nikolić” ugostiti moćni Real Madrid. Tu nije kraj iskušenjima jer dva dana od dolaska Madriđana, na isto mesto stiže još jedan pretendent za fajnal-for, Monako, predvođen bivšim igračem i trenerom crveno-belih Sašom Obradovićem.

Moraće Ivanovićevi izabranici da izađu na kraj i sa Žalgirisom u Kaunasu, gostovanju koje je tradicionalno neugodno. Za kraj meseca, tačnije 27. januara stiže drugi evroligaški „večiti derbi”, ovog puta na terenu crveno-belih, koji novi okršaj sa najljućim rivalom dočekuju sa ozbiljnom psihološkom prednošću pošto su slavili u oba dosadašnja ovosezonska megdana. Poslednji duel u januaru predstavljaće odlazak u takozvani „Basket siti” na noge bolonjskom Virtusu (31. januar).

Jednaku težinu ispita imaće i crno-beli, koji se igrom slučaja sudaraju sa dva identična rivala kao i Zvezda. Četi Željka Obradovića takođe u kuću dolazi Monako (5. januar), dok isto tako nešto kasnije putuju na Pirineje Valensiji (19. januar). Između ta dva meča imaće teško gostovanje Makabiju u Tel Avivu (11. januar), na mestu gde je malo ko ove sezone izlazio kao pobednik, kao i okršaj sa najprijatnijim iznenađenjem takmičenja, Baskonijom (13. januar) gde će ciljati revanš za poraz u Vitoriji. Uz već pomenuti derbi sa komšijama, Partizan zavesu na januar stavlja isto 31. kada u „Štark areni” igra protiv Asvela.

„Parni valjak” je pregurao jako loš period u sezoni kada je vezao sedam poraza iz osam utakmica u svim takmičenjima, od toga čak pet uzastopnih u Evroligi, koji su mu dosta pogoršali stanje na tabeli. Ipak, po pronalasku izlaza iz lavirinta negativnih rezultata, krenuo je da liči na sebe i sa nekoliko velikih skalpova se vratio na prugu koja vodi ka doigravanju. Hoće li do nje i stići, baš kao i njegov najveći rival, biće nešto jasnije na početku februara.

RASPORED U JANUARU

CRVENA ZVEZDA

G Valensija – 6. januar

D Real Madrid – 10. januar

D Monako – 12. januar

G Žalgiris – 20. januar

D Partizan – 27. januar

G Virtus – 31. januar

PARTIZAN

D Monako – 5. januar

G Makabi – 11. januar

D Baskonija – 13. januar

G Valensija – 19. januar

G C. zvezda – 27. januar

D Asvel – 31. januar

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)