"LAVOVI" ŽELE DUPLU KRUNU: Portu preti sezona bez trofeja, ali "zmajevi" su vladari Kupa, neporaženi 20 utakmica u ovom takmičenju

O. M.

26. 05. 2024. u 07:40

SPORTING iz Lisabona ima priliku da osvoji "duplu krunu" u Portugalu, svoju sedmu u istoriji, kada ove nedelje na Nacionalnom stadionu u Lisabonu ukrsti koplja sa Portom.

ЛАВОВИ ЖЕЛЕ ДУПЛУ КРУНУ: Порту прети сезона без трофеја, али змајеви су владари Купа, непоражени 20 утакмица у овом такмичењу

Foto Profimedia

Sporting je aktuelni šampion Portugala iz tek završene sezone, a trofej u Kupu Portugala navijači "lavova" čekaju pet godina. Na "duplu krunu" od 2002. godine kada je ovu ekipu predvodio legendarni napadač Porta Mario Žardel.

S druge strane, Porto je dvostruki uzastopni osvajač Kupa i bez obzira na slabu sezonu u Primejra ligi neće se tako lako odreći pehara.

Porto je u solidnoj formi jer je vezao sedam utakmica bez poraza, ali je Sporting još bolji jer je nanizao 11 utakmica bez izgubljene. Osim toga, "lavovi" su primili gol na samo jednoj od poslednjih sedam utakmica.

Porto je tek drugi put u poslednjih deset godina, a prvi put otkad ekipu vodi Seržo Konseisao, završio šampionsku trku ispod drugog mesta i neće ga biti u Ligi šampiona.

Sporting je pobegao čak 18 bodova, a drugoplasirana Benfika celih osam. U Superkupu na startu sezone izgubili su od Benfike, u Liga kupu su stigli do trećeg kola, a u Ligi šampiona stigli do osmine finala tako da bi ovo mogla da bude prva sezona posle 2016/17 bez trofeja za "zmajeve".

Porto na svojoj strani ima zapanjujući niz od 20 utakmica bez poraza u Kupu Portugala, to je niz koji traje od polufinala u sezoni 2020/21 kada su u polufinalu izgubili sa 3:2 od Benfike. Poslednji poraz u finalu Kupa naneo im je upravo Sporting u sezoni 2018/19.

Ove sezone pred "zmajevima" su padali Estoril praja, Santa Klara i Vitorija Gimaraes.

S druge strane, Sporing je na putu do finala rušio Tondelu, Leiriju i Benfiku. Najteže je naravno bilo protiv gradskog rivala, gde su posle pobede od 2:! kod kuće, na "Luzu" izborili 2:2.

Trener Ruben Amorim uspeo je osvajanjem titule da ućutka veći deo navijača nezadovoljnih činjenicom da je tokom sezone pregovarao sa Liverpulom i Vest hemom, a čak je i otputovao na pregovore sa "čekićarima" u London.

"Lavovi" su završili ligašku sezonu nizom od tri pobede protiv Portimonensea, Estorila i Čavesa – postigavši sedam golova i primivši nula. U poslednjih sedam utakmica u svim takmilenjima samo je Porto i to na svom "Dragau-" uspeo da postigne gol protiv SPortinga (2:2).

Sporting je izašao kao pobednik u dva od prethodna tri navrata kada im je Porto stajao na putu do trofeja u Kupu - 2019. zahvaljujući boljem izvođenju jedanaesteraca i 2008. godine posle produžetaka.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: GG(kvota 1,77)

POGLEDAJTE NAJNOVIJU EPIZODU KLADIONIČARSKIH PRIČA

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A ONDA SU SRBI POČELI SA ZLOČINOM! Rusija ismeva Nemačku, oduševljena šta su Srbi uradili pred meč sa Engleskom! (VIDEO)