GOREĆE POD VEZUVOM: Novi trener Napolija želi pobedu na debiju, Barselona tri godine "posti" u nokaut fazi Lige šampiona

O. M.

21. 02. 2024. u 10:44

BARSELONA gostuje Napoliju u prvoj utakmici osmine finala Lige šampiona.

ГОРЕЋЕ ПОД ВЕЗУВОМ: Нови тренер Наполија жели победу на дебију, Барселона три године пости у нокаут фази Лиге шампиона

Foto: EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA

Utakmica se igra na stadionu "Dijego Armando Maradona" u Napulju od 21 čas. Biće ovo debi Frančeska Kalcone na klupi šampiona Italije. Uprava Napolitanaca rešila je da smeni Valtera Macarija koji je na klupi proveo tek pet dana više od tri meseca.

Rezultati Napolija ove sezone daleko su od prošlogodišnjih kada je osvojen treći naslov prvaka Italije, a poraz od Milana i remi sa Đenovom zapečatili su sudbinu Macarija.

Kalcona, koji nije zvučno trenersko ime, ali je radio u Napoliju kao asistent Sariju i Spaletiju, postao je prvi trener u istoriji Serije A koji istovremeno obavlja i selektorsku funkciju jer će bar do kraja sezone ostati i na klupi slovačke reprezentacije.

Napoli je grupnu fazu LŠ završio na drugom mestu na tabeli grupe C sa 10 bodova, iza Real Madrida koji je imao maksimalan učinak. Barselona je bila prva u grupi H sa 12 bodova, koliko je imao i drugoplasirani Porto.

Kad je reč o domaćim šampionatima i jedni i drugi su trenutno daleko od odbrane titule, mada je Barselona u poslednje vreme počela da igra na nivou svog renomea.

Revanš je za dve nedelje u Barseloni, a taj datum je interesantan jer će označiti tačno tri godine od poslednje utakmice Barselone u eliminacionoj fazi Lige šampiona. Katalonci su te godine ispali od Pari Sen Žermena u osmini finala. Bilo je 4:1 za "svece" u prvoj utakmici na "Kamp nou" stadionu i 1:1 u revanšu na "Parku prinčeva".

Oba gola za Barsu u tom dvomeču i poslednja dva u nokaut-fazi elitnog klupskog takmičenja postigao je Lionel Mesi, koji odavno ne nosi "plavo-grimizni" dres. Zapravo, iz tog tima večeras će na teren stadiona "Dijego Armando Maradona" istrčati samo golman Mark-Andre ter Štegen, Pedri i Franki de Jong.

U naredne dve sezone Barselona je osvajala treća mesta u grupnoj fazi Lige šampiona, pa se selila u Ligu Evrope, gde je ispadala od Ajntrahta u četvrtfinalu, odnosno Mančester junajteda u šesnaestini finala.

Napoli i Barselona sastajali su se već u Napulju otkad kultni stadion nosi ime legende obaju klubova. Barselona je u revanšu šesnaestina finala Lige Evrope 2022. godine pobedila sa 4:2 ovde. Strelci su bili Franki de Jong, Žordi Alba, Đerar Pike i Pjer-Emerik Obamejang, dok su za domaće precizni bili Lorenco Insinje s bele tačke i Mateo Politano.

Dve godine ranije, Barselona je bila bolja u dvomeču osmine finala Lige šampiona, pre nego što je u četvrtfinalu doživela debakl od minhenskog Bajerna (2:8).

Napoli se ove sezone muči ispred protivničkog gola (pet od poslednjih devet utakmica nisu pogodili mrežu protivnika), za razliku od Barselone koja od početka sezone nije dala gol samo Šahtjoru u svim takmičenjima, ali Katalonci u poslednje vreme ne mogu da sačuvaju svoju mrežu (dva puta u poslednjih 17 utakmica), pa je realno očekivati da dođe "oba tima daju gol".

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: GG (kvota 1,68)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)