PROŠLI DER KLASIKER JE ODLUČIVAO ŠAMPIONA: Borusija već pet godina čeka bundesligašku pobedu protiv Bajerna

O. M.

04. 11. 2023. u 08:10

OČI cele fudbalske Evrope ove subote biće uperene ka Dortmundu, gde na noge domaćoj Borusiji dolazi šampion Nemačke Bajern. Derbi kola Bundeslige i najzanimljiviji duel ovog vikenda na Starom kontinentu, 109. bundesligaški, a ukupno 134. "Der Klasiker" na programu je od 18 časova i 30 minuta na legendarnom "Vestfalenu".

ПРОШЛИ ДЕР КЛАСИКЕР ЈЕ ОДЛУЧИВАО ШАМПИОНА: Борусија већ пет година чека бундеслигашку победу против Бајерна

PHOTO: Profimedia/ IMAGO

Bajern je, kao i u broju titula, uspešniji od Borusije u međusobnim susretima. U Bundseligi ima 53 pobede naspram 25 ekipe iz Dortmunda, dok je 30 susreta završeno nerešenim rezultatom. Računajući kupove, kao i Ligu šampiona u kojoj su se sastali tri puta, ukupan bilans je 66 pobeda Bajerna i 32. Borusije, uz 35 remija.

Bajern je protiv Borusije ostvario svoju rekordnu pobedu u Bundesligi, kada je bilo 11:1. Zanimljivo je da to nije najteži poraz Borusije, to je 0:12 od imenjaka iz Menhengladbaha. Borusijin najubedljiviji trijumf protiv Bajerna je 4:0.

U prošloj sezoni u Dortmundu je bilo 2:2, ali je u Minhenu, na Međunarodni dan šale i na debiju Tomasa Tuhela na klupi Bavaraca, bilo 4:2 za domaćina koji je tom pobedom najavio čudesno "otimanje" titule Borusiji čiji igrači su već jednom rukom bili uhvatili popularnu "salataru".

Za ovaj "der klasiker" prerano je reći da će odlučiti šampiona, ipak je tek 10. kolo, ali će gotovo je sigurno, na kraju, kada se bude podvukla crta ove sezone Bundeslige, moći da se kaže da je rezultat susreta dva nemačka giganta imao uticaja na krajnji izgled tabele.

Dve ekipe deli samo dva boda, jer Bajern ima pobedu više, ali i jedni i drugi su neporaženi na startu. Bavarci imaju sedam pobeda i dva remija, a "žuto-crni" šest pobeda i tri neodlučene. Između njih na trećoj poziciji, sa istim brojem bodova kao Borusija, je Štutgart, dok svi zajedno gledaju u leđa ove sezone strašnom Bajeru iz Leverkuzena.

Iako neporažene u Bundesligi, obe ekipe su već gubile utakmice ove sezone. Dortmund je poražen u Ligi šampiona od Pari Sen Žermena, dok su fudbaleri Bajerna čak dva puta pognutih glava napuštali teren. Prvo na startu sezone u Superkupu protiv Lajpciga, a drugi put pre samo tri dana kada ih je u DFB kupu šokirao trećeligaš Sarbriken.

S druge strane, Dortmund je prošao Hofenhajm, rezultatski teško, sa samo 1:0, ali je četa Edina Terzića dominirala svih 90 minuta. Prethodno su žuto-crni pokazali karakter u meču sa Ajntrahtom kada su stizali 0:2 i 2:3 protivnika, a malo je nedostajalo da u završnici stignu i do celog plena.

A Bajern je pre kup-blamaže, a to ovaj poraz čini još teže razumljivim, deklasirao Darmštat sa čak 8:0 u meču u kome se posle stravične povrede i višemesečnog odsustva među stative vratio Manuel Nojer. Jedan od najboljih golmana sveta, možda i svih vremena, u ovom meču i nije imao mnogo posla, a to što je imao obavio je besprekorno, ali poraz od Sarbrikena ide njemu na dušu jer su dva jedina šuta domaćih u okvir gola završila iza njegovih leđa.

Tuhel je možda dobio nazad legendarnog golmana, ali je za der klasiker ostao bez Jozue Kimiha koji služi dve utakmice kazne zbog crvenog kartona dobijenog protiv Darmštata, a Matajs de Liht je izgleda protiv Sarbrikena obnovio povredu ukrštenih ligamenata. Pod znakom pitanja je i Leon Gorecka zbog povrede zgloba, dok se Dajot Upamekano još nije oporavio od istegnuća prepone.

Tomas Miler je dostupan i možda će povećati svoj rekord u broju nastupa na der klasikeru na 41, dok najbolji strelac najvećeg nemačkog derbija Robert Levandovski neće imati priliku da poveća skor na 33 jer je sada član Barselone.

Ovi kadrovski problemi Bavaraca daju nadu navijačima Dortmunda da bi mogli konačno da se raduju pobedi u Der Klasiku koju čekaju još od Superkupa 2019. godine. Bundesligaškoj se nadaju još od 10. novembra 2018, dakle skoro pet godina.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: GG&3+ (kvota 1,55) 

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

Andrej Rubljov uopšte nije naivan teniser. Oni koji su ga posmatrali samo u prethodnih šest sedmica, kada nije imao nijednu pobedu do dolaska u Madrid, verovatno bi pomislili drugačije, ali je on upravo u prestonici Španije nokautirao i najboljeg Španca koji trenutno igra tenis - trećeplasiranog na ATP listi, dvostrukog uzastopnog šampiona madridskog mastersa, Karlosa Alkaraza. A onda je momak na koga je Rusija ponosna izjavio nešto zanimljivo.

01. 05. 2024. u 21:36

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)