NEMA FAVORITA U PORTUGALSKOM "KLASIKU": Prošle godine "orlovi" slavili u Portu, a "zmajevi" u Loisabonu

O. M.

29. 09. 2023. u 12:24

LUDI vikend derbija širom najjačih liga sveta nastavlja se Klasikom portugalskog fudbala od 21 čas kada Benfika na stadionu "Luš" dočekuje Porto.

НЕМА ФАВОРИТА У ПОРТУГАЛСКОМ КЛАСИКУ: Прошле године орлови славили у Порту, а змајеви у Лоисабону

FOTO: Tanjug/AP

Nakon šampionske titule u prethodnoj sezoni, Benfika u ovu ulazi sa istim ambicijama, ali i sa nadom da može da napravi iskorak u Ligi šampiona i prođe dalje od prošlogodišnjeg takmičenja kada je eliminisana od Intera u četvrtfinalu.

Ipak, rezultat sa otvaranja grupne faze im ne ide u prilog, pošto su u Lisabonu poraženi od Salcburga sa 2:0. Opravdanje za ovaj poraz svakako je crveni karton Antonija Silve u 13. minutu meča, posle kojeg je Benfiki bilo veoma teško da zadrži ritam protiv motivisanih gostiju. Uz Salcburg, rivali portugalskom timu su Inter i Real Sosijedad, a nema sumnje da će Benfika dati sve od sebe da ovaj loš početak otkaže u ostalim mečevima.

Za razliku od Lige šampiona, rezultati Benfike u nacionalnom šampionatu su mnogo bolji, a posle iznenađujućeg poraza u prvom kolu od Boaviste zabeležila je pet uzastopnih pobeda.

Posle šest odigranih kola, Benfika je na trećem mestu, sa 15 osvojenih bodova, jednim manje od Porta i Sportinga, a izvesno je da će se ova tri rivala i ove sezone boriti za šampionsku titulu.

Portu je, kao i Benfiki, prošlogodišnje učešće u Ligi šampiona završeno eliminacijom od Intera, ali u osmini finala. Ipak, sudeći po jednoj utakmici, jasno je da ove godine imaju veće ambicije i da su posle trijumfa protiv Šahtjora (3:1) u prvom kolu, uz Barselonu glavni kandidat za prolaz u sledeći krug.

Pored toga, Porto je od starta šampionata pokazao da im je ove sezone cilj da vrate šampionski trofej u svoje vitrine, a uoči derbija sa Benfikom izjednačen je na prvom mestu sa Sportingom, sa po 16 bodova. Jedini meč koji Porto nije dobio od starta šampionata bio je duel sa Arukom, koji je završen rezultatom 1:1, dok je u ostalih pet mečeva savladao Moreirense, Farense, Rio Ave, Estrelu i Žila Visentea.

Porto je u avgustu u finalu Superkupa poražen od Benfike sa 2:0, a nema sumnje da će dati sve od sebe da se u petak revanšira velikom rivalu.

Dueli dva najveća portugalska kluba uvek su takmičarski nastrojeni pa tako u poslednje vreme retko dolazi do remija. U poslednjih deset susreta viđena su samo dva, dok su istot toliko puta pobedili fudbaleri Benfike, uz čak šest trijumfa Porta.

U prošloj sezoni oba puta su slavili gosti, Porto na "Lušu" 2:1, a Benfika na "Dragau" 1:0. Poslednji susret odigran je u Superkupu pred početak ove sezone kada je Benfika pobedila sa 2:0.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: I1+&II1+ (kvota 1,75)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UKRAJINA TUGUJE: Umro Mihail Fomenko

UKRAJINA TUGUJE: Umro Mihail Fomenko

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu - rat koji je u toku je doveo da se zbivanja iz tih država prate iz minuta u minut, uživo, a na svakih pet minuta pojavi se nova informacija koja izazove veliku pažnju. Sport je neodvojiv deo života, pa i tokom ratnih zbivanja, a upravo je jedna sportska vest rastužila ovog ponedeljka Ukrajince.

29. 04. 2024. u 14:24

Komentari (0)

VELIKA FRKA U DENVERU: Nikola Jokić i NBA šampioni upali u probleme!