GVARDIOLA NA PUTU TUHELOVE "DUPLE KRUNE": Pep nije uspeo da osvoji Ligu šampiona sa Bajernom, izmiče li mu poslednja šansa sa Sitijem?

O. M.

11. 04. 2023. u 19:56 >> 19:56

ŠAMPIONI Engleske i Nemačke, Mančester siti i Bajern, sastaju se na ''Etihadu'' u prvoj utakmici četvrtfinala Lige šampiona.

ГВАРДИОЛА НА ПУТУ ТУХЕЛОВЕ ДУПЛЕ КРУНЕ: Пеп није успео да освоји Лигу шампиона са Бајерном, измиче ли му последња шанса са Ситијем?

FOTO: Profimedia

Obe ekipe igraju fantastično u Ligi šampiona ove sezone, ali se muče na domaćoj sceni. Dok je Bajern i dalje prvi favorit u Bundesligi, iako mu za vrat ozbiljno duva Borusija Dortmund, Siti je u zaostatku za Arsenalom.

Siti je tokom vikenda savladao Sautempton sa sigurnih 4:1, dok je Arsenal odigrao 2:2 u derbiju sa Liverpulom. Bio je to osmi uzastopni trijumf izabranika Pepa Gvardiole koji sada zaostaju šest bodova za "tobdžijama" uz utakmicu manje. O tituli će verovatno odlučivati međusobni susret na ''Etihadu'' za dve nedelje, a u međuvremenu će "građani" znati da li će im Premijer liga ostati jedina šansa za trofej ove sezone, pošto je revanš sa Bajernom 19. aprila na ''Alijanc areni''.

Bajern je za vikend pobedio Frajburg sa 1:0 i tako mu se osvetio za prošlonedeljnu eliminaciju iz Kupa Nemačke. Taj poraz označio je kraj nadanja novog trenera Bavaraca Tomasa Tuhela koji je po preuzimanju finkcije od Julijana Nagelsmana izjavio da klub ide na osvajanje "triple krune". Od toga sada očigledno nema ništa, ali bi se navijači zadovoljili i sa "duplom", naročito ako se zna da Bajern posle osvajanja poslednje "triple krune", u sezoni 2019/20, nije uspeo da prođe ni u polufinale Lige šampiona. Ako to ne uspe ni ovog puta, izjednačiće negativan rekord od tri uzastopna ispadanja u četvrtfinalu koji je zabeležio u periodu 2007-2009.

Ali Tuhel ima iskustva i sa ulaskom u finale Lige šampiona i sa eliminacijom Mančester sitija, koga je savladao baš u finalu 2021. kao trener Čelsija, dok je sezonu ranije izgubio finale, baš od Bajerna na klupi Pariz Sen Žermena.

Siti i Bajern do sada su se sastajali šest puta u Ligi šampiona, ali ovo će im biti prvi duel u nokaut fazi. Tri puta su bili zajedno u grupi, 2011/12, 2013/14 i 2014/15. Sva tri puta Bajern je završavao kao prvi u grupi, a Siti je dva puta bio drugi i jednom treći, 2011/12, iza Napolija.  U dva poslednja navrata, Pep Gvardiola, današnji trener "građana", vodio je Bajern. Skor u dosadašnjih šest susreta u Ligi šampiona je izjednačen. Obe ekipe imaju po tri pobede, s tim što su po dva puta pobeđivali kao domaćini a jednom u gostima, zanimljivo u istoj sezoni, 2013/14. Bajern ima za jedan pogodak bolju gol-razliku 10-9. Od igrača koji i sada brane boje jednog od dva kluba, samo se Tomas Miler upisivao u strelce u ovim susretima, dva puta.

Bajern u dosadašnjem toku Lige šampiona ima stoodstotan učinak, sa šest pobeda u grupi koju je delio sa Interom, Barselonom i Plzenjom, kao i dva trijumfa nad Pariz Sen Žermenom u osmini finala. Siti je manje ubedljiv, ali takođe nema poraz. Tri puta je igrao nerešeno uz pet pobeda. Četiri pobede je ostvario u grupi sa Borusijom Dortmund, Seviljom i Kopenhagenom, a jednu u osmini finala protiv Lajpciga. Bila je to jedna od najubedljivijih pobeda u istoriji Lige šampiona - 7:0, uz pet golova fenomenalnog Erlinga Holanda. Norvežanin ima jedan veliki teret pred početak ovog dvoboja, jer kao član Dortmuda nikada u sedam mečeva nije uspeo da savlada Bajern.

Siti bi pobedom na današnjem meču oborio engleski rekord u nepobedivosti na svom terenu kad su u pitanju evropski mečevi. Bila bi to 25. utakmica bez poraza tokom koje je ostvareno 22 pobede i dva remija. Istovremeno, ako bi u dve utakmice eliminisali Bajern, zadržali bi stoodstotan bilans u nokaut fazi protiv nemačkih timova pošto su se dosad sastajali sa Šalkeom, Dortmundom, Lajpcigom i Menhengladbahom i svaki put izlazili kao pobednici iz dvomeča.

NAŠ PREDLOG: 1X&3+ (kvota 2,00)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista

Rat u Ukrajini doveo je do toga da se Rusija, kada je o sportu reč, osim nekoliko izuzetaka, uglavnom "okrene sebi", jer na međunarodna takmičenja njeni sportisti uglavnom ne mogu zbog uvedenih sankcija. A to "okretanje sebi" predsednik Rusije Vladimir Putin iskoristio je da podseti svoje sunarodnike na važnost bavljenja sportom čak i kada nisu profesionalci. A iskoristio je i da nešto naredi - izvršnoj vlasti, koja je u Rusiji potčinjena predsedniku, jer tamo vlada predsednički sistem.

22. 04. 2024. u 16:13

Komentari (0)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda