VUJOVIĆ: Sadnice i novi kotlovi za čistiji vazduh u Novom Pazaru

N. Kočović

19. 05. 2021. u 18:01

MINISTARKA za zaštitu životne sredine Irena Vujović boravila je u prvoj poseti Novom Pazaru i sa predstavnicima lokalne samouprave razgovarala o rešavanjima ekoloških problema.

ВУЈОВИЋ: Саднице и нови котлови за чистији ваздух у Новом Пазару

Foto: Gradska uprava

Ona je posetila deponiju Golo Brdo koja godinama pravi probleme žiteljima okolnih sela, a čiju sanaciju, pa i zatvaranje je ministarka najavila.

- U perspektivi možemo očekivati njeno potpuno zatvaranje, to je jedini način da rešimo ovaj ozbiljan problem. Postoji projekat zatvaranja, a uradićemo i reviziju. Ministarstvo je predvidelo sredstva za izradu projekta nove regionalne deponije za Novi Pazar, Tutin i Rašku, pa ćemo paralelno raditi na zatvaranju postojeće i otvaranju nove deponije – poručila je Vujović.

Foto: Gradska uprava

Gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac rekao je da je u sanacije deponije potrebno oko šest miliona evra i da je formiranje regionalne deponije za tri lokalne samouprave odlična ideja.

Pored rešavanja problema odlaganja komunalnog otpada, Novi Pazar ima podršku Ministarstva i za borbu protiv zagađenja vazduha. Na poslednjem konkursu odobrena sredstva za kupovinu 40.000 sadnica koji će biti zasađeni na oko 16 hektara na potesu Borića, u blizini manastira Đurđevi stupovi.

Foto: Gradska uprava

- Predviđeno je da sadnice crnog bora zasadimo do novembra. Reč je o izuzetno važnoj akciji pošumljavanja i ozelenjavanja u 50 lokalnih samouprava. Imali smo priliku da obiđemo i kotlarnicu sportske dvorane Pendik koja je zamenjena i sada koristi ekološki prihvatljive energente, pelet – dodala je Vujović koja je nakon radnog dela posete obišla i manastir Đurđevi stupovi.

U ta dva projekta Ministarstvo je uložilo oko 10 miliona dinara, a oko šest miliona, prema najavama ministarke, biće izdvojeno u zamenu individualnih ložišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri